Ytre høyre rykker inn i nasjonalforsamlingen i Spania for første gang på over 40 år

Santiago Abascal, leder for det høyrepopulistiske partiet Vox, kan glede seg over at partiet hans får om lag 12 prosents oppslutning i valget i Spania. Foto: AP / NTB scanpix
Santiago Abascal, leder for det høyrepopulistiske partiet Vox, kan glede seg over at partiet hans får om lag 12 prosents oppslutning i valget i Spania. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det høyrepopulistiske partiet VOX har fått rundt 12 prosent av stemmene og kommer for første gang inn i den spanske nasjonalforsamlingen, ifølge prognosene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det regjerende sosialistpartiet PSOE blir valgets største parti med rundt 28 prosents oppslutning. Det konservative partiet PP får knapt 18 prosent, det dårligste resultatet i partiets historie.

Om det blir regjeringsskifte er altfor tidlig å si. Opinionsinstituttet Gad3 melder at blokkene ligger på vel 44 prosent hver. En samling småpartier med ulik profil ligger an til vel 9 prosent av stemmene.

Statsminister Pedro Sanchez har dermed klart å nå sitt første mål, nemlig å bli det største partiet. Sosialistene får mellom 116 og 121 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen. Tallene er foreløpige, men stemmer godt med de siste månedenes meningsmålinger.

Bakgrunn: Et splittet Spania går til valg

Forhandlinger

Fakta om spanske valg:

* Etter diktatoren Francos død i 1975 fikk Spania en demokratisk konstitusjon.

* Fram til 2015 var spansk politikk helt dominert av sosialistpartiet PSOE og det konservative Partido Popular (PP). Men i valget det året kom to nye partier bredt inn i nasjonalforsamlingen: venstrepartiet Podemos og det liberalkonservative Ciudadanos. Siden da har landet hatt flere svake mindretallsregjeringer.

* I juni 2018 overtok PSOE makten etter at daværende statsminister og PP-leder Mariano Raoy ble felt i en mistillitsvotering. Flere katalanske og baskiske småpartier stemte med PSOE.

* I februar i år skrev statsminister Pedro Sanchez ut nyvalg etter at regjeringens budsjettforslag ble nedstemt i nasjonalforsamlingen. De katalanske separatistpartiene var blant dem som stemte mot budsjettet

* Søndagens parlamentsvalg var det tredje i Spania på knapt fire år.

Spanske medier melder at det ligger an til langvarige koalisjonsforhandlinger før det blir klart om Sanchez kan fortsette som statsminister. Venstrepartiet Podemos, som støtter sosialistene, får rundt 16 prosent av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanchez trenger også fortsatt støtte fra de moderate separatistene i Catalonia. De ønsker større selvstyre, men ikke løsrivelse.

Det høyrepopulistiske partiet VOX, som gikk til valg på nasjonal selvfølelse, verdikonservatisme og motstand mot innvandring og mot regional selvstendighet, blir representert i nasjonalforsamlingen med over 35 representanter. Partiet ble dannet så sent som i 2013 og markerte seg for alvor i regionsvalget i Andalucia i desember i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania

Spenning på høyre side

På konservative side blir det tidligere regjeringspartiet Partido Popular (PP) det største, selv med sitt dårlige resultat. PP vil trolig søke samarbeid med VOX og det liberale partiet Ciudadanos som ligger an til rundt 14 prosent. Men heller ikke dette er en flertallskoalisjon.

Det er for øvrig ikke opplagt at de liberale ønsker å sitte i regjering med VOX, da den politiske avstanden er betydelig. Det er første gang siden general og diktator Francisco Francos død i 1975, og gjenopprettelsen av det spanske demokratiet, at et parti på ytterste høyre fløy blir representert i nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det endelige resultatet ventes sent søndag kveld.

Misnøyen med den tradisjonelle topartiordningen og oppblomstringen av protestpartier på høyre og venstre side har ført til stor valgdeltakelse, og ved 18-tiden hadde over 60 prosent av de stemmeberettigede stemt. Det endelige tallet er ikke klart, men deltakelsen vil ligge godt over parlamentsvalget i 2016.