Kristelig Folkepartis landsmøte:Solberg til KrF: – Tok ikke lett på at 60 års vennskap kunne gå mot slutten

Statsminister Erna Solberg holder tale på KrFs landsmøte lørdag.
Statsminister Erna Solberg holder tale på KrFs landsmøte lørdag. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg innrømmer at Høyre og regjeringen kjempet for at KrF skulle velge dem ved retningsvalget i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SOLA (ABC Nyheter): – Jeg innrømmer også at vi kjempet litt for at dere skulle velge oss, og jeg ville gjort det på nytt. Gode vennskap er verdt å kjempe for, sa statsminister Erna Solberg fra scenen da hun gjestet KrFs landsmøte lørdag ettermiddag.

– KrF gjennomførte et krevende retningsvalg i fjor høst som førte til mye intern uro i partiet. Retningsvalget førte også til intern uro i regjeringen. Ingen av oss tok lett på at et 60 år langt vennskap kunne gå mot slutten.

Solberg ga KrF skryt for måten de håndterte det krevende veivalget i partiet i fjor høst og kalte det et godt eksempel på norsk demokrati i praksis.

– Det var livesendinger fra fylkesmøter over hele landet. Der fikk vi se KrFere som strikket, vi fikk se kake. Det er sånn det norske samfunn er. Jeg har respekt for den prosessen dere gjennomførte, både politisk og demokratisk. Jeg er glad for at dere valgte som dere gjorde. Ikke bare fordi jeg fikk fortsette som statsminister, men fordi jeg tror det er det beste for det norske samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren hadde med kake til KrF, og spøkte med oppgavene regjeringen står overfor.

– Nå har vi den lengste regjeringsplattformen på lenge, med den korteste tiden å gjennomføre den på, sa Solberg, og høstet mye latter fra salen.

Les også: Landbruksministeren: – Pelsdyr er en drittsak

Regjeringens verdigrunnlag

Statsministeren mener norske politikeres evne til å inngå kompromisser er noe som styrker demokratiet og gjør det brede borgerlige samarbeidet mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnen til at vi får det til, er at vi har grunnleggende respekt for hverandres ideologiske utgangspunkt. Samtidig har vi et verdigrunnlag i bunnen som forener oss.

I talen snakket statsministeren om hvilke verdier som forener KrF og de andre regjeringspartiene. Hun viste til at alle partiene setter enkeltmennesket først.

– Vi er enige om at staten ikke skal være alt for alle. Vi er enige om at lokalsamfunnet skal være mer enn offentlig sektor. Troen og tilliten til enkeltmennesket er viktig.Alle fortjener en ny sjanse, sa Solberg.

Les også:

KrFs påtroppende nestleder Ingelin Noresjø: – Kan bidra til å få partiet mer nedpå

Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk