Grønn bølge i Belgia

Belgiske ungdommer demonstrerer for klimaet utenfor sentralstasjonen i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Belgiske ungdommer demonstrerer for klimaet utenfor sentralstasjonen i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De grønne fosser fram foran valget til nasjonalforsamling i Belgia. I hovedstaden Brussel er de nå størst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det belgiske partilandskapet er notorisk vanskelig å få oversikt over. Nederlandsktalende Flandern og fransktalende Vallonia har hvert sitt sett med partier, og i Brussel deltar partier fra begge regioner.

Men én ting er klart: De grønne partiene ligger an til å gjøre et brakvalg.

I en måling utført av Kantar for flere belgiske medier, får det fransktalende grønne partiet Ecolo en oppslutning på hele 21,5 prosent i hovedstadsregionen. Ecolo ligger dermed an til å bli største parti i Brussel – dobbelt så stort som i forrige valg i 2014.

I Vallonia er det fortsatt sosialistpartiet PS som er størst. Men Ecolo ligger hakk i hæl og får 22,0 prosent på gallupen, opp fra bare 8,2 prosent i valget i 2014.

Den flamske motparten Groen ligger på tredjeplass i Flandern med en oppslutning på 14,6 prosent. Groen fikk 8,6 prosent av stemmene i 2014.

De grønnes framgang kommer etter en periode med massive klimademonstrasjoner i Belgia. Inspirert av svenske Greta Thunberg har titusener av belgiske skoleelever gått i demonstrasjonstog med krav om skjerpede klimatiltak.

Valget går av stabelen 26. mai.