Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania

Santiago Abascal har stormet fram med sitt nye populistparti Vox. Nå ligger han an til å gjøre et brakvalg. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix
Santiago Abascal har stormet fram med sitt nye populistparti Vox. Nå ligger han an til å gjøre et brakvalg. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vox har steget til 11 prosent på gallupen foran valget i Spania. Men hvor ytterliggående er egentlig det nye populistpartiet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smilende og avslappet står de to ved siden av hverandre. Den ene i dongeribukser og med en sigar i munnen, den andre med store Elvis-kinnskjegg og i fullt tyrefekterkostyme.

Santiago Abascal, leder for det nye partiet Vox, lar ikke muligheten gå fra seg til å posere for pressen sammen med sin tyrefekterfavoritt Marante de la Puebla.

Abascal er svoren fan av tyrefekting, en kunstform han mener er tett forbundet med spansk identitet.

Gjennombrudd i Andalucía

Spanske tradisjoner som tyrefekting og flamenco er blitt viktige ingredienser i den 43 år gamle partilederens kampanje foran valget til nasjonalforsamling i Spania førstkommende søndag.

Vox har skutt opp som en rakett siden regionalvalget i Andalucía i desember i fjor. Ifølge de siste meningsmålingene ligger partiet an til å få en oppslutning på rundt 11 prosent. Det har gjort andre spanske partier nervøse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye populistpartiet er egentlig ikke så nytt. Det ble grunnlagt allerede i 2013. Men fjorårets valg i Andalucía ble et gjennombrudd. Vox fikk 11 prosent av stemmene og er nå i regjering i Andalucía sammen med konservative PP og liberale Ciudadanos.

Aktuelt: Sánchez i tet foran valget i Spania

Nei til selvstyre

I valgkampen er det Spanias kulturelle arv og tradisjonelle verdier det har handlet om for Vox. Men framfor alt: Spanias enhet.

Vox ser ikke noe rom for separatister.

– Selvstyre er en kreftsvulst for Spania, sa Abascal på et valgmøte i forstaden Leganés utenfor Madrid nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han appellerer til velgere som er møkk lei kampen for et uavhengig Catalonia. Valgløftet er full seier mot separatistene.

Aktuelt: Spania og Sverige mest populære reisemål blant nordmenn

Vil bygge mur

Et annet valgløfte er summarisk utvisning av ulovlige innvandrere og bygging av en «uoverstigelig vegg» mellom Marokko og Spanias nordafrikanske eksklaver Ceuta og Melilla, som allerede i dag er beskyttet av seks meter høye grensegjerder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike løfter kan minne om president Donald Trumps løfter om å bygge en mur mot Mexico, men Abascal har sagt at han ikke føler noen tett tilknytning til Trump, ei heller til Marine Le Pen på ytre høyre i Frankrike.

– For Vox er det spanske interesser det handler om, sa han til avisa La Razon i fjor.

Aktuelt: Spania er det sunneste landet

Ytre høyre?

Så hvor langt til høyre ligger egentlig Vox? Er det et ytterliggående høyreparti eller bare et ordinært høyreparti? Det er et spørsmål mange nå stiller seg i Spania – inkludert partileder Pablo Casado i konservative PP.

Han vil ikke utelukke samarbeid med Vox etter valget, men sier partiet til tider har sjokkert ham.

Noen av Abascals forslag, som at enhver spansk familie må ha rett til å forsvare seg med våpen, er «nonsens», mener Casado.

Aktuelt: – Spanske sykehus tar seg betalt for behandling av reisende som skulle vært gratis

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antidemokratisk?

Fernando del Rey, historiker ved Universidad Complutense i Madrid, mener Vox tilhører «ytre høyre». Men det nye partiet har så langt holdt seg til demokratiske spilleregler, understreker han.

Andre ser annerledes på saken. I en meningsmåling som nylig ble gjennomført av Sociometrica for avisa El Espanol, sier nesten halvparten av de spurte at de ser på Vox som en trussel mot demokratiet i Spania.

Det er nemlig fortsatt mange i Spania som lengter tilbake til Francos diktatur. Og disse velgerne strømmer nå til Vox.