Meny

En toåring kan ikke være radikalisert

FOTO: Liv Bruce / Unsplash
Stemmer: Madeleine Schultz
Redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er ikke til å holde ut at det regjeringen lurer på er om vi skal hente barn av IS-krigere hjem, og ikke når.

Jeg har vært mye sint denne påsken, så langt, akkurat som min sønn på to år. I strålende påskesol, på besteforeldrenes hytte, har han funnet gleden i den lille flekken med snø utenfor døra. Han hyler av begeistring når han blir trukket på rattkjelken, fram og tilbake og fram igjen. På samme måte hyler han, av sinne, når vi gir ham beskjed om at han må gå inn for å spise, eller hvile formiddagslur. Av og til legger seg ned på bakken i protest, sånn at vi må løfte han inn til høylytte protester. Ansiktet hans blir ildrødt av trass, og tårene triller nedover de runde bollekinnene hans.

Den lille luggen hans er helt svett av raseriet, når vi kommer inn. Men så får han en skive med brunost og noen biter med frukt, og verden blir raskt et like godt sted å leve igjen. Når jeg legger han om kvelden føler jeg først på lettelse, deretter kommer bekymringen. Den holder meg noen ganger våken om natta. Har han sparket av seg dyna igjen? Er det for kaldt på rommet? Blir han utrygg av å ligge der inne, på et ukjent rom?

Det er ikke til å holde ut at det regjeringen lurer på er om vi skal hente disse barna hjem, og ikke når.

Av og til sniker jeg meg inn til han. Og det var mens jeg satt sånn en kveld, på en stol ved siden av sengen hans, at jeg først ble tatt av det sinnet som har holdt meg våken i påsken. Jeg hadde tatt opp mobilen mens jeg satt der, og i feeden min på Facebook dukket VGs historie om barna til skandinaviske IS-krigere opp. Det var bilder av en svensk søskenflokk, så tynne at de minnet meg om straffanger. Jeg klarte ikke å lese ferdig saken.

I sengen ved siden av meg lå min egen toåring, med runde, påskebrune bollekinn og sov. Og alt jeg klarte å tenke på er hvor fullstendig prisgitt han er mine og sin fars valg, hvor avhengig han er av at vi tar gode valg. I VGs sak beskrev morfaren møtet med det minste barnebarnet : «Da jeg så han første gang lå han på en sprinkelseng, og så halvveis død ut». Min sønn sover også i en sprinkelseng, han er ikke noe mer eller mindre nasjonens barn enn de barna som nå ser halvveis døde ut i Syria. Det er ikke til å holde ut at det regjeringen lurer på er om vi skal hente disse barna hjem, og ikke når.

Les kommentaren: Et brent barn

Barns rett til trygge og gode oppvekstvilkår

Det er nettopp barns ekstreme sårbarhet som gjorde at Norge, i sin tid, gikk foran i arbeidet med å sikre barns rettigheter. I 1915 vedtok Stortinget seks lover som gjorde Norge til et foregangsland når det gjaldt barns rettigheter. De blir kalt de Castbergske barnelovene, fordi forslag om lover måtte fremmes av en mann på den tiden (sosialminister Johan Castberg). Den første kvinnelige representanten på Stortinget som dukket opp i 1911, Anna Rogstad, var kun vararepresentant. Men lovene kunne like gjerne blitt kalt de Anker Møllerske barnelovene – for å peke på kvinnen som stod for mye av grunnarbeidet bak loven: Katti Anker Møller.

Loven skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid.

De Castbergske barnelovene var lover som skulle gi alle barn samme rettslige stilling, uavhengig av hvem deres foreldre var. Siden den gang har vi fått både nasjonale og internasjonale rammeverk som skal sikre barns juridiske rettigheter i Norge. Både barnelova og barnevernsloven er nasjonale rammeverk. Lover som skal sikre barns beste, gi dem nødvendig hjelp og omsorg, og bidra til trygge oppvekstvilkår. I formålsparagrafen til barnevernsloven står det skrevet at:

«Loven skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid. Loven skal bidra til at barn og unge møtes med trygghet, kjærlighet og forståelse og at alle barn og unge får gode og trygge oppvekstvilkår.»

Også Barnekonvensjonen, som ble vedtatt av FN i 1989, er et internasjonalt rammeverk som Norge har skrevet under på. I artikkel 3 i konvensjonen, om barnets beste, står det skrevet at «Voksne skal gjøre det som er best for barn».

Vi har ikke alltid fulgt vårt eget lovverk

«Norske barn som av sine foreldre har blitt dratt inn i en terrororganisasjon, er per definisjon utsatt for grov omsorgssvikt og dermed norske myndigheters ansvar. Barna skal ikke straffes for sine foreldres valg.» Skrev leder av Minotenk Linda Noor i Vårt Land , og peker på noe helt vesentlig i denne saken. Om det ikke per definisjon er omsorgssvikt å plassere barna sine i områder preget av krig og konflikt, så vet ikke jeg hva det skulle være.

Les kommentaren: Opprøret mot politikkens bedrevitere

Ikke la skammens historie gjenta seg

Vi har ikke alltid fulgt vårt eget lovverk. Etter andre verdenskrig oppstod det debatter, i norske medier, om både barn av tyske soldater og norske kvinner, men også om barn av nazister eller sympatisører forøvrig. Disse barna ble ofte kategoriserte som åndssvake, og det ble diskutert hvorvidt de i det hele tatt skulle få lov til å gå på norsk skole. På et tidspunkt ble det også vurdert å kaste dem ut av landet vårt. Norge ville tvangssende 9.000 småbarn til Australia i 1945 , fordi de hadde tysk far, men Australia takket nei. Likevel, alle disse barna ble stilt til ansvar for sine foreldres forbrytelser. Det ble igjen til vår egen kollektive forbrytelse, som nasjon.

Men regjeringen har forholdt seg tause og tafatte gjennom påsken.

I år 2000 ba daværende statsminister Kjell Magne Bondevik om unnskyldning på vegne av Norge til «tyskerbarna», i sin nyttårstale. «Vi må sikre at historien ikke gjentar seg» sa Bondevik den gang, noe man kanskje bør påminnes i diskusjonene om dagens krigsbarn. Spørsmålet burde ikke være om disse barna skal hentes hjem eller ikke, men hvordan vi kan gjøre det raskest mulig.

Rapporten «Krigsbarns levekår» fra Statistisk sentralbyrå påviser høyere dødelighet , lavere utdanning, lavere lønn og flere selvmord blant krigsbarna etter andre verdenskrig, enn blant jevnaldrende. Liknende tall finnes om også om taterfolkets barn, som også har blitt utsatt for institusjonalisert omsorgssvikt av staten Norge. Det koster oss som samfunn – både i form av tapt menneskelighet, men også rent økonomisk – å ikke følge våre egne prinsipper om barns rettigheter.

Men barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert.

Koblingen mellom historien og nåtid har også blitt gjort av hans partikollega Olaug Bollestad . Norge bør ta initiativ overfor EU for å finne en felles løsning på hvordan vi snarest mulig kan hente disse barna hjem, mener Bollestad og har bred politisk støtte på Stortinget, men regjeringen har forholdt seg tause og tafatte gjennom påsken. Det til tross for at til og med familiepolitisk talsperson i Frp, Silje Hjemdal, har åpnet for å hente barna hjem ifølge NTB. Hennes eget parti er imidlertid også det partiet som uttrykker mest motstand mot å kategorisere denne gruppen som det de er, nemlig barn.

Les kommentaren: Fagforeningen er viktige for demokratiet

Våre barn

– Når norske statsborgere enten verver seg til terrorgrupper eller «fremmede makter», har man sviktet landet sitt fundamentalt. De er forrædere, og da mener jeg heller ikke at staten har noe som helst ansvar for deres ve og vel, sa Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde til NTB i februar. Og gjorde ingen forsøk på å skille voksne og barn.

Men barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert. I en rettsstat bør det være et prinsipp at uansett hva vi måtte mene om deres foreldre, skal aldri barn måtte bære ansvaret for sine foreldres forbrytelser. Og dessuten, når barn blir utsatt for omsorgssvikt har de krav på beskyttelse. I Norge, som i Sverige, står en gruppe besteforeldre klare til å ta dem imot.

En god start hadde vært å anerkjenne det ansvaret vi har for alle våre barn.

Det er ingen tvil om at disse besteforeldrene som nå kjemper for å få sine barnebarn hjem, kommer til å få hendene fulle med å følge opp og bearbeide, dypt traumatiserte barns opplevelser av grov omsorgssvikt. Men det bør ikke brukes imot dem, det bør heller være et argument for å hjelpe dem hjem så fort som mulig.

Det haster nemlig. B åde Kirkens Bymisjon og Redd Barna mener at det står om livet til disse barna, der de nå befinner seg . Det finnes kanskje ingen enkle løsninger, men en god start hadde vært å anerkjenne det ansvaret vi har for alle våre barn. Både de som ligger gode og mette, med påskebrune bollekinn, å sover på de norske hytter akkurat nå. Men også dem som ser «halvveis døde ut» i Syria eller landene rundt. Det gjør vi først når de politiske spørsmålene endres til «hvordan» og «når», og ikke «om».

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring
Siste nytt
18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring
Populært