En toåring kan ikke være radikalisert

FOTO: Liv Bruce / Unsplash
FOTO: Liv Bruce / Unsplash

Det er ikke til å holde ut at det regjeringen lurer på er om vi skal hente barn av IS-krigere hjem, og ikke når.

Stemmer: Madeleine Schultz
Redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg har vært mye sint denne påsken, så langt, akkurat som min sønn på to år. I strålende påskesol, på besteforeldrenes hytte, har han funnet gleden i den lille flekken med snø utenfor døra. Han hyler av begeistring når han blir trukket på rattkjelken, fram og tilbake og fram igjen. På samme måte hyler han, av sinne, når vi gir ham beskjed om at han må gå inn for å spise, eller hvile formiddagslur. Av og til legger seg ned på bakken i protest, sånn at vi må løfte han inn til høylytte protester. Ansiktet hans blir ildrødt av trass, og tårene triller nedover de runde bollekinnene hans.

Den lille luggen hans er helt svett av raseriet, når vi kommer inn. Men så får han en skive med brunost og noen biter med frukt, og verden blir raskt et like godt sted å leve igjen. Når jeg legger han om kvelden føler jeg først på lettelse, deretter kommer bekymringen. Den holder meg noen ganger våken om natta. Har han sparket av seg dyna igjen? Er det for kaldt på rommet? Blir han utrygg av å ligge der inne, på et ukjent rom?

Det er ikke til å holde ut at det regjeringen lurer på er om vi skal hente disse barna hjem, og ikke når.

Av og til sniker jeg meg inn til han. Og det var mens jeg satt sånn en kveld, på en stol ved siden av sengen hans, at jeg først ble tatt av det sinnet som har holdt meg våken i påsken. Jeg hadde tatt opp mobilen mens jeg satt der, og i feeden min på Facebook dukket VGs historie om barna til skandinaviske IS-krigere opp. Det var bilder av en svensk søskenflokk, så tynne at de minnet meg om straffanger. Jeg klarte ikke å lese ferdig saken.

I sengen ved siden av meg lå min egen toåring, med runde, påskebrune bollekinn og sov. Og alt jeg klarte å tenke på er hvor fullstendig prisgitt han er mine og sin fars valg, hvor avhengig han er av at vi tar gode valg. I VGs sak beskrev morfaren møtet med det minste barnebarnet : «Da jeg så han første gang lå han på en sprinkelseng, og så halvveis død ut». Min sønn sover også i en sprinkelseng, han er ikke noe mer eller mindre nasjonens barn enn de barna som nå ser halvveis døde ut i Syria. Det er ikke til å holde ut at det regjeringen lurer på er om vi skal hente disse barna hjem, og ikke når.

Les kommentaren: Et brent barn

Barns rett til trygge og gode oppvekstvilkår

Det er nettopp barns ekstreme sårbarhet som gjorde at Norge, i sin tid, gikk foran i arbeidet med å sikre barns rettigheter. I 1915 vedtok Stortinget seks lover som gjorde Norge til et foregangsland når det gjaldt barns rettigheter. De blir kalt de Castbergske barnelovene, fordi forslag om lover måtte fremmes av en mann på den tiden (sosialminister Johan Castberg). Den første kvinnelige representanten på Stortinget som dukket opp i 1911, Anna Rogstad, var kun vararepresentant. Men lovene kunne like gjerne blitt kalt de Anker Møllerske barnelovene – for å peke på kvinnen som stod for mye av grunnarbeidet bak loven: Katti Anker Møller.

Loven skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid.

De Castbergske barnelovene var lover som skulle gi alle barn samme rettslige stilling, uavhengig av hvem deres foreldre var. Siden den gang har vi fått både nasjonale og internasjonale rammeverk som skal sikre barns juridiske rettigheter i Norge. Både barnelova og barnevernsloven er nasjonale rammeverk. Lover som skal sikre barns beste, gi dem nødvendig hjelp og omsorg, og bidra til trygge oppvekstvilkår. I formålsparagrafen til barnevernsloven står det skrevet at:

«Loven skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid. Loven skal bidra til at barn og unge møtes med trygghet, kjærlighet og forståelse og at alle barn og unge får gode og trygge oppvekstvilkår.»

Også Barnekonvensjonen, som ble vedtatt av FN i 1989, er et internasjonalt rammeverk som Norge har skrevet under på. I artikkel 3 i konvensjonen, om barnets beste, står det skrevet at «Voksne skal gjøre det som er best for barn».

Vi har ikke alltid fulgt vårt eget lovverk

«Norske barn som av sine foreldre har blitt dratt inn i en terrororganisasjon, er per definisjon utsatt for grov omsorgssvikt og dermed norske myndigheters ansvar. Barna skal ikke straffes for sine foreldres valg.» Skrev leder av Minotenk Linda Noor i Vårt Land , og peker på noe helt vesentlig i denne saken. Om det ikke per definisjon er omsorgssvikt å plassere barna sine i områder preget av krig og konflikt, så vet ikke jeg hva det skulle være.

Les kommentaren: Opprøret mot politikkens bedrevitere

Ikke la skammens historie gjenta seg

Vi har ikke alltid fulgt vårt eget lovverk. Etter andre verdenskrig oppstod det debatter, i norske medier, om både barn av tyske soldater og norske kvinner, men også om barn av nazister eller sympatisører forøvrig. Disse barna ble ofte kategoriserte som åndssvake, og det ble diskutert hvorvidt de i det hele tatt skulle få lov til å gå på norsk skole. På et tidspunkt ble det også vurdert å kaste dem ut av landet vårt. Norge ville tvangssende 9.000 småbarn til Australia i 1945 , fordi de hadde tysk far, men Australia takket nei. Likevel, alle disse barna ble stilt til ansvar for sine foreldres forbrytelser. Det ble igjen til vår egen kollektive forbrytelse, som nasjon.

Men regjeringen har forholdt seg tause og tafatte gjennom påsken.

I år 2000 ba daværende statsminister Kjell Magne Bondevik om unnskyldning på vegne av Norge til «tyskerbarna», i sin nyttårstale. «Vi må sikre at historien ikke gjentar seg» sa Bondevik den gang, noe man kanskje bør påminnes i diskusjonene om dagens krigsbarn. Spørsmålet burde ikke være om disse barna skal hentes hjem eller ikke, men hvordan vi kan gjøre det raskest mulig.

Rapporten «Krigsbarns levekår» fra Statistisk sentralbyrå påviser høyere dødelighet , lavere utdanning, lavere lønn og flere selvmord blant krigsbarna etter andre verdenskrig, enn blant jevnaldrende. Liknende tall finnes om også om taterfolkets barn, som også har blitt utsatt for institusjonalisert omsorgssvikt av staten Norge. Det koster oss som samfunn – både i form av tapt menneskelighet, men også rent økonomisk – å ikke følge våre egne prinsipper om barns rettigheter.

Men barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert.

Koblingen mellom historien og nåtid har også blitt gjort av hans partikollega Olaug Bollestad . Norge bør ta initiativ overfor EU for å finne en felles løsning på hvordan vi snarest mulig kan hente disse barna hjem, mener Bollestad og har bred politisk støtte på Stortinget, men regjeringen har forholdt seg tause og tafatte gjennom påsken. Det til tross for at til og med familiepolitisk talsperson i Frp, Silje Hjemdal, har åpnet for å hente barna hjem ifølge NTB. Hennes eget parti er imidlertid også det partiet som uttrykker mest motstand mot å kategorisere denne gruppen som det de er, nemlig barn.

Les kommentaren: Fagforeningen er viktige for demokratiet

Våre barn

– Når norske statsborgere enten verver seg til terrorgrupper eller «fremmede makter», har man sviktet landet sitt fundamentalt. De er forrædere, og da mener jeg heller ikke at staten har noe som helst ansvar for deres ve og vel, sa Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde til NTB i februar. Og gjorde ingen forsøk på å skille voksne og barn.

Men barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert. I en rettsstat bør det være et prinsipp at uansett hva vi måtte mene om deres foreldre, skal aldri barn måtte bære ansvaret for sine foreldres forbrytelser. Og dessuten, når barn blir utsatt for omsorgssvikt har de krav på beskyttelse. I Norge, som i Sverige, står en gruppe besteforeldre klare til å ta dem imot.

En god start hadde vært å anerkjenne det ansvaret vi har for alle våre barn.

Det er ingen tvil om at disse besteforeldrene som nå kjemper for å få sine barnebarn hjem, kommer til å få hendene fulle med å følge opp og bearbeide, dypt traumatiserte barns opplevelser av grov omsorgssvikt. Men det bør ikke brukes imot dem, det bør heller være et argument for å hjelpe dem hjem så fort som mulig.

Det haster nemlig. B åde Kirkens Bymisjon og Redd Barna mener at det står om livet til disse barna, der de nå befinner seg . Det finnes kanskje ingen enkle løsninger, men en god start hadde vært å anerkjenne det ansvaret vi har for alle våre barn. Både de som ligger gode og mette, med påskebrune bollekinn, å sover på de norske hytter akkurat nå. Men også dem som ser «halvveis døde ut» i Syria eller landene rundt. Det gjør vi først når de politiske spørsmålene endres til «hvordan» og «når», og ikke «om».

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning
Siste nytt
20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning
Populært