Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok

Russland bekrefter at president Vladimir Putin og Kim Jong-un skal møtes for første gang i Vladivostok førstkommende torsdag. Arkivfoto: KCNA / Korea News Service / AP / NTB scanpix
Russland bekrefter at president Vladimir Putin og Kim Jong-un skal møtes for første gang i Vladivostok førstkommende torsdag. Arkivfoto: KCNA / Korea News Service / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Vladivostok denne uka, bekrefter Putins rådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentens rådgiver Jurij Usjakov sier til russiske nyhetsbyråer at møtet skal holdes torsdag i Vladivostok, som ligger nær grensene til Kina og Nord-Korea.

Hovedtema for møtet i stillehavsbyen helt øst i Russland blir Nord-Koreas atomprogram, tilføyer Usjakov.

Møtet blir det første mellom de to statslederne. Sist en russisk president og en nordkoreansk leder møttes, var da Dmitrij Medvedev møtte Kim Jong-il, den sittende Kims far, for åtte år siden.

Forholdet mellom de to landene er forholdsvis godt. Russland gir Nord-Korea bistand i form av mat, og Putin har lenge sagt at han er innstilt på å møte Kim.

Togtur

Nord-Korea har fra før bekreftet et nært forestående møte, men uten å nevne nøyaktig sted og dato.

– Kim skal snart besøke Russland etter å ha blitt invitert av Putin. De skal ha samtaler under besøket, heter det i en melding fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim ventes å reise til Vladivostok med tog. Russiske myndigheter bekreftet sist uke møtet mellom Putin og Kim, men av hensyn til sikkerheten ønsket de ikke å si hvor de to lederne skal møtes.

Russiske medier har imidlertid skrevet at møtet skal finne sted i Vladivostok. Byen, som ligger bare 130 kilometer fra grensa til Nord-Korea, er base for Russlands stillehavsflåte.

Samtaler med USA

Møtet i Russland holdes mindre enn to måneder etter at Kim møtte USAs president Donald Trump i Vietnam. Det var andre gang på under et år at de møtes, men toppmøtet i Vietnam regnes som mindre vellykket enn det første møtet i Singapore. Seansen i Vietnam førte ikke til noen avtale eller felles uttalelse fra den amerikanske og den nordkoreanske lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Atomsamtalene mellom de to landene har siden stått i stampe.

Torsdag hevdet Nord-Korea å ha testet et nyutviklet taktisk våpen, og landets ledelse gjorde det samtidig klart at de ikke lenger ønsker å sette seg ved forhandlingsbordet med USA dersom utenriksminister Mike Pompeo deltar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke møte Pompeo

– Selv om dialogen med USA muligens gjenopptas, ønsker jeg at vår motpart i dialogen ikke blir Pompeo, men en annen person som er mer forsiktig og moden i sin kommunikasjon med oss, sa generaldirektør Kwon Jung-gun i Nord-Koreas utenriksdepartement til KCNA torsdag.

Pompeo avfeide fredag det nordkoreanske utspillet og gjorde det klart at det fortsatt er han som kommer til å lede det amerikanske forhandlingsteamet.

– Ingenting er endret. Vi fortsetter arbeidet, sa Pompeo på en felles pressekonferanse med sin japanske kollega Taro Kono og Japans forsvarsminister Takeshi Iwaya.