Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser

<p>Storbritannias statsminister Theresa May har fått EUs godkjennelse til å utsette brexit. Men utsettelsen blir mer langvarig enn hun egentlig ønsket. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix</p>
Storbritannias statsminister Theresa May har fått EUs godkjennelse til å utsette brexit. Men utsettelsen blir mer langvarig enn hun egentlig ønsket. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tysklands utenriksminister Heiko Maas advarer britene mot å utsette brexit ytterligere etter slutten av oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De må bestemme seg for hva de vil innen oktober, sier Maas i et intervju med Financial Times tirsdag.

– Man kan ikke utsette brexit i et tiår, understreker han.

Han advarer også britiske ledere om at en forespørsel om ytterligere utsettelse av brexit vil tolkes som en bønn om å bli værende i EU.

– En ny utsettelse kan sende et signal om at de ikke vil forlate EU likevel, sier han.

I forrige uke besluttet de øvrige 27 medlemslandene å gi den britiske regjeringen en utsettelse på skilsmissen fra EU fram til slutten av oktober.

En tidligere brexit enn det er imidlertid mulig, dersom det delte britiske Parlamentet greier å bli enige om et kompromiss om det framtidige forholdet til EU.

– Du sier du vil forlate Europa

Tysklands statsminister Angela Merkel, i likhet med flertallet av EU-lederne, var tilhenger av å gi britene en lang utsettelse på mellom ni og tolv måneder. Frankrikes president Emmanuel Macron ville imidlertid ha en kortere frist og krevde strenge vilkår for britene.

Tysklands utenriksminister sier han ennå ikke har gitt opp håpet om at den britiske nasjonalforsamlingen vil støtte statsminister Theresa Mays utkast til brexitavtale før EU-valget neste måned. Han viser til det absurde i situasjonen.

– Bare tenk på det: Du sier du vil forlate Europa, og så er du med på valg til EU-parlamentet, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden