Berg-forsvarer tror på mildere dom

Spiontiltalte Frode Berg (63) i samtale med sin russiske advokat Ilja Novikov (t.v.) under et tidligere fengslingsmøte. Tirsdag faller dommen i spionasjesaken mot den tidligere norske grenseinspektøren.
Spiontiltalte Frode Berg (63) i samtale med sin russiske advokat Ilja Novikov (t.v.) under et tidligere fengslingsmøte. Tirsdag faller dommen i spionasjesaken mot den tidligere norske grenseinspektøren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Aktoratet vil ha 14 års fengsel for spiontiltalte Frode Berg, men nordmannens forsvarer Brynjulf Risnes har tro på at tirsdagens dom blir noe mildere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kan bli et annet antall år. Det er ikke usannsynlig at det kan bli en litt mildere dom. Men det er ikke godt å si, sier advokaten til NTB.

– Hva baserer du antakelsen på?

– Det er kjennskap til systemet og andre saker. Det er ytterst sjelden at dommen blir strengere, men i noen tilfeller kan den bli noe lavere. Jeg antar at det er litt ulike oppfatninger av hans rolle, sier Risnes.

Han reiser selv til den russiske hovedstaden for å følge domsavsigelsen tirsdag. Rettsmøtet starter klokken 8.30 norsk tid.

Mye uklart

Ingen av advokatene har hatt noen forhåpninger om at Berg blir frifunnet. Hva som skjer etter at dom har falt, er uklart.

– Det vet vi ikke noe om, annet enn at vi advokatene vil fortsette langs de formelle sporene, i første rekke å vurdere muligheten for soningsoverføring og å søke om en mulig benådning, sier Risnes.

Skyldspørsmålet og straffeutmålingen blir kunngjort samtidig.

– Dette står i samme dokument. Den siste delen av dette dokumentet kommer til å bli kunngjort under rettsmøtet, som under normale omstendigheter er åpent for offentligheten, sa Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov da saken pågikk.

– Men dere vil ikke få vite noe om sakens innhold ut fra denne siste delen, bare tiltaltes navn og domstolens beslutning, la han til.

Hvis dommen ikke ankes, vil den være rettskraftig.

Putin-kjennskap

Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og har siden sittet i Lefortovo-fengselet i Moskva. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener han var på spionoppdrag da han ble pågrepet. Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men han har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen.

Russlands president Vladimir Putin utelukket ikke en benådning av Berg da han fikk spørsmål om saken under et møte med statsminister Erna Solberg (H) nylig.

– Saken går fortsatt i retten, og domstolen må avgjøre skyldspørsmålet. Man kan kun benåde en person som er dømt, sa Putin.

Risnes fremholder at han ikke kjenner til i hvilken grad presidenten er involvert i saken og hvilken rolle han eventuelt har. Berg-saken har hele tiden vært preget av hemmelighold, fordi den omhandler forhold som berører rikets sikkerhet.

– Dette er saker som preges av to sektorer: etterretning og diplomati. Ingen av dem er kjent for å være veldig åpne. Det som er åpent, er vårt formelle arbeid. Men vi håper og tror det foregår noen andre prosesser, sier Risnes.

Atomubåter

Innholdet i tiltalen mot den tidligere norske grenseinspektøren er hemmelig. Men da rettssaken pågikk, fremholdt aktor Milana Digajeva overfor russiske nyhetsbyråer at nordmannen er tiltalt for å ha skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter.

Da NRK dagen etter konfronterte aktor med uttalelsene, gikk hun imidlertid tilsynelatende tilbake på dem.

Saken er uansett trøblete for Norge, som de siste årene har hatt et anstrengt forhold til stormakten i øst. Den norske etterretningstjenesten har fått kritikk for angivelig å ha sendt en norsk agent på et risikooppdrag til Russland som han ikke var forberedt på.

E-tjenesten har ikke ønsket å kommentere saken, men vist til Utenriksdepartementet. UD har sagt at Berg får konsulær og praktisk bistand, men har ikke villet kommentere hvordan eller hvorfor nordmannen havnet i den situasjonen han er i.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden