Erna Solberg til dramatisk Brexit-møte i Brussel onsdag ettermiddag

TIL BREXITMØTE: Erna Solberg til EPP-formøte i Brussel 10. april om Brexit-krisa.
TIL BREXITMØTE: Erna Solberg til EPP-formøte i Brussel 10. april om Brexit-krisa. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag kveld diskuterer et ekstraordinært EU-toppmøte Brexit - som skal skje fredag hvis intet annet blir avtalt. Erna Solberg deltar på et formøte for sentrum-høyrepartiene i den europeiske partigruppa EPP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokka 15.30 møtes de europeiske sentrums/høyrepartiene i Europa, EPP, til formøte for å diskutere den dramatiske situasjonen rundt Brexit, der britenes statsminister Theresa May har bedt om nok en utsettelse, denne gangen til 30. juni.

I et brev til EU-president Donald Tusk 5. april skriver hun også at dette innebærer at Storbritannia må delta i EU-parlamentsvalget i slutten av mai, dersom det ikke blir en løsning før den tid.

Onsdag kveld møtes EUs stats- og regjeringssjefer så på et ekstraordinært toppmøte for å finne ut hva de skal gjøre. Gjeldende vedtak er at Storbritannia skal ut 12. april.

Til stede på EPP-møtet blir også statsminister Erna Solberg, får ABC Nyheter opplyst ved statsministerens kontor.

EU-parlamentet med utspill

Forut for EPP-møtet utstedte også presidentskapet i EU-parlamentet sitt råd til EU-toppmøtet, der de krever at usikkerheten rundt britenes utmelding nå må ta slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De anbefaler Storbritannia en løsning som innebærer deltakelse i EUs tollunion eller i EUs indre marked med de forpliktelsene det innebærer, noe det ikke har vært mulig å få flertall for i det britiske parlamentet så langt.

Ifølge en lekkasje omtalt i Politico tirsdag, legges det opp til at EU-toppmøtet skal gi Storbritannia en utsettelse, men med en klar forutsetning om at britene må delta i EU-parlamentsvalget som skal avholdes mellom 23. og 26. mai, hvis de ikke har ratifisert overgangsavtalen senest 22. mai.

Avviser reforhandling av overgangsavtalen

– Vi tror at statsminister Theresa May ikke kan komme tomhendt med sitt ønske om utsettelse til toppmøtet i dag.

«Vi forventer at statsministeren angir hva utsiktene er for de tverrpolitiske samtalene mellom regjeringen og Labour, de forventede resultatene av dette og hvorvidt et solid flertall i parlamentet for en slik avtale finnes.»

I så fall råder parlamentets presidentskap EU-toppmøtet å gi Storbritannia en utsettelse som er solid forankret i oppriktig samarbeidsånd og under ingen omstendigheter tillate ny forhandling om overgangsavtalen.