Israelske TV-stasjoner: Netanyahu har vunnet valget i Israel

Benjamin Netanyahu fortsetter som Israels statsminister. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
Benjamin Netanyahu fortsetter som Israels statsminister. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Benjamin Netanyahu har vunnet valget i Israel etter en jevn natt der opposisjonsalliansen Blått og hvitt kjempet til mållinjen, melder landets TV-stasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at 97 prosent av stemmene er talt, ligger både Likud og Blått og hvitt an til å få 35 seter hver i Knesset. Men landets tre store TV-stasjoner bekrefter at Netanyahu har trukket det lengste strået, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Netanyahu er ventet å kunne forme en koalisjonsregjering med hjelp fra nasjonalistiske og ultraortodokse allierte som samlet gir ham mellom 65 og 67 av 120 seter i det israelske parlamentet Knesset.

Historisk

Med onsdagens seier sikrer Netanyahu seg sin femte statsministerperiode. I sommer blir han i så fall den lengstsittende statsministeren i Israels historie.

– Jeg vil takke våre velgere for en utrolig bragd. Jeg er veldig rørt over at Israel har vist meg tillit for femte gang, sier Netanyahu.

– Jeg har begynt samtalene med våre alliansepartier i natt. Nær samtlige har offentlig kunngjort at de vil anbefale meg som statsminister, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Gantz avga stemme i valget i Israel – lover forandring

Skuffet palestinsk diplomat

Den palestinske diplomaten og forhandleren Saeb Erekat mener israelske velgere har valgt å opprettholde «status quo».

– Det at kun 18 av 120 folkevalgte i parlamentet støtter en tostatsløsning basert på 1967-grensen, er et resultat av straffefriheten Israel har dratt nytte av, sier han, og tilføyer at israelske velgere har valgt «status quo».

– De har sagt nei til fred og ja til okkupasjon, sier Erekat.

Opposisjonsalliansen som består av sentrums-, venstre- og arabiske partier får til sammen rundt 55 seter i Knesset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Palestinske israelere uten håp for valget

To tiår

Netanyahu har vært en dominerende kraft i israelsk politikk de siste tiårene. Han har den siste tiden lent seg på samarbeidet med USAs president Donald Trump, men 69-åringen har også utviklet nye venner i Kina, India og Brasil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tilbakevendende korrupsjonsskandalene har imidlertid bidratt til å skape velgertretthet blant israelere. Israelsk politi har i tre år etterforsket Netanyahu og kona for korrupsjon i millionklassen og har anbefalt landets riksadvokat å ta ut tiltale i tre separate saker. Netanyahu avfeier det hele som en heksejakt.

Men opposisjonsalliansens leder Benny Gantz, en tidligere forsvarssjef som har hatt med seg to andre forsvarstopper i valgkampen, har lyktes med å utfordre Netanyahu på sikkerhetsspørsmål. Han har i tillegg belyst korrupsjonsanklagene mot den sittende statsministeren, noe som har bidratt til et meget jevnt valg.

Aktuelt: Ordkrig mellom Erdogan og Netanyahu