Likestillingsombudet ber politikere opptre kollegialt i valgkampen

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm (Ap) ber politikere ta vare på hverandre og beskytte hverandre mot hets i den kommende valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjurstrøm mener bedre holdninger mellom politikerne kan bidra til å beskytte de fra netthets og trusler.

– Ved å stå opp for politikere fra andre partier som utsettes for hat og hets, bidrar man også til å beskytte seg selv. Kvinner er særlig utsatt og det et viktig at politikere i fellesskap står opp mot hat og hets, uavhengig av politisk ståsted, sier Bjurstrøm.

Les også: Ap-topp vil straffe netthets

Fire av ti lokalpolitikere sier de har opplevd hat og trusler, og halvparten har vurdert å gi seg i politikken på grunn av dette. Det fremgår i en fersk undersøkelse utført av Ipsos på vegne av KS.

– Jeg mener at politikerne må avstå fra usaklig kritikk som diskriminerer og mobiliserer til hat og fordommer. Politikere må også selv si ifra om uakseptabel oppførsel uansett om den rammer en selv eller andre, sier Bjurstrøm.

I forkant av årets EU-valg har det europeiske ombudsnettverket Equinet utformet en rekke konkrete anbefalinger til bekjempelse av diskriminering og hatefulle ytringer i valgkampen. Likestillingsombudet mener disse også kan anvendes i norsk sammenheng.

Tøft for samer: Sametingspresidenten: – Netthets rammer samers ytringsfrihet

Blant forslagene er blant annet oppfordring om at partiet tar avstand fra språkbruk som kan defineres som hatefull ytring. Et annet forslag ber partiene lage tydelige etiske retningslinjer for håndtering av diskriminering, trakassering og hatytringer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden