Kongressen krever Trumps selvangivelse - igjen

President Donald Trump sammen med Mitch McConnel og Roy Blunt.
President Donald Trump sammen med Mitch McConnel og Roy Blunt. Foto: Susan Walsh / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Igjen er det klart for ny runde med strid i Kongressen om president Trumps private økonomi. Denne gangen kan det være større muligheter for at Trump må gi etter, mener vår kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Igjen krever Kongressen innsyn til president Trumps selvangivelse, og igjen nekter Trump å vise den fram. Dette har skjedd med ujevne mellomrom tidligere, uten at Kongressen har lyktes. Det som er nytt nå, er at opposisjonspartiet, Det demokratiske partiet, fikk flertall i Representantenes hus ved mellomvalget i 2018 og skal i prinsippet kunne sørge for at offentligheten skal få tilgang til presidentens selvangivelse.
Helt fra Trumps valgseier i 2016 har begge kamrene i Kongressen, både Representantenes hus og Senatet hatt et flertall representanter fra Trumps eget parti, Det republikanske parti, som har sørget for at Kongressens krav om innsyn i Trumps private økonomi er blitt nedstemt.

Trump har helt siden starten av hans presidentperiode sagt at hans selvangivelse er under gjennomgang av likningsmyndighetene, noe han sist sa under valgkampen i 2016.

I februar i år sa imidlertid Trumps tidligere personlige advokat Michael Cohen at det ikke var tilfellet, og at hans selvangivelser ikke har vært offentlig på hele 1990-tallet.
Demokratene mener at presidenten ikke har anledning til å unndra sine personlige finanser fra offentlig innsyn. En av dem som har kastet seg inn i striden om presidentens private økonomi er den mektige kvinnen som leder arbeidet i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi. De har hatt alvorlige strider tidligere, og nå er det duket for en ny.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Komiteleder Neal har satt en frist til 10. april for å få utlevert Trumps selvangivelse, men Trump har ikke vist tegn til frykt for at han må frigi sin selvangivelse. Han blir bedt om å offentliggjøre ikke bare sin personlige selvangivelse, men også regnskapene i åtte personlige finansielle enheter som Trump kontrollerer.
Blant de regnskapene fra virksomheter som presidenten er bedt om å vise fram, er hans private sommerresidens Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida. Der bryter han tradisjonen fra andre presidenter, som ikke har hatt andre besøkende der enn presidentens gjester. Både presidentene Ronald Reagan, George H. W. Bush og George Bush hadde private gjestehus eller rancher hvor gjester ble invitert i offisielle sammenhenger, mens Trumps folk driver Mar-a-Lago også som et privat, eksklusivt hotell for gjester som ifølge avisen The Guardian betaler fra 880.000 kroner til 1.6 mill. kroner per år, pluss ekstra for bruk.
Likningsmyndighetene i delstaten New York har bekreftet at en omfattende undersøkelse om Trumps personlige økonomi, som avisen New York Times gjennomførte i 2018, i all hovedsak er korrekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet skal presidenten ha hjulpet sine foreldre med å skjule skatteunndragelser på mange millioner dollar.

Avisen hevder også at presidenten har deltatt i tvilsomme skatteoperasjoner på hele 1990-tallet, inkludert tilfeller av direkte svindel. Presidentens pressetalskvinne Sarah Sanders har svart på anklagene på presidentens vegne med å si at de omtalte skatteoperasjonene var blitt godtatt av skattemyndighetene for mange tiår siden, og hun beskriver New York Times-artiklene for «villedende angrep».

Presidentens advokat Charles Harder rykket ut med en erklæring om at «her er det ingen svindel eller skatteunndragelse av noen. Det avisen presenterer som fakta er ekstremt feilaktig.»

Det blir i denne sammenheng ofte minnet om at tidligere president Jimmy Carter i 1970-årene fant å måtte selge sin berømte peanøttfarm i Plaines, Georgia, for ikke å kunne bli mistenkt for å tjene penger på salg av peanøtter mens han var president.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les kommentaren: Det må kanskje en kvinne til

Hva er det i presidentens private og forretningsmessige liv og virksomhet som gjør hans selvangivelse så hemmelig at han må bryte en mer enn 40 år gammel tradisjon om at en amerikansk presidents selvangivelse skal være offentlig tilgjengelig? Det er et spørsmål ikke minst mediene nå vil interessere seg for, og hans hemmelighold vil bli omgitt av stor oppmerksomhet foran og under den kommende presidentvalgkampen.

I alle fall er det sannsynlig at initiativet fra Richard Neal, som er leder i en av Kongressens finanskomitéer, vil utløse en lang, juridisk kamp som vil vare i flere måneder, trolig helt inn i neste valgkamp i 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Time Magazine har president Trump advart Kongressen mot å gjøre forsøk på å få oversikt over hans private økonomi. Nå når Demokratene har fått flertall i Representantenes hus har Trump truet med å nekte samarbeid med dem i arbeidet med å få nødvendige lovendringer gjennomført. Under spesialetterforsker Robert Muellers granskning for å finne mulige forbindelser til russiske agenter, har Trump gjort det klart at «hvis det skal bli fred og lovgivning, kan det ikke være krig og etterforskning».

Representantenes hus vil om få dager avholde sin første høring om Trumps selvangivelse og tolkningene av den lovgivningen som styrer offentlighetens tilgang til presidentens private, økonomiske forhold.