Meny

Hvor er Støres grønne visjon?

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Stemmer: Anja Bakken Riise
Leder i Framtiden i våre hender

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Fremtidige generasjoner trenger at Arbeiderpartiet gjør omstillingen til lavutslippsamfunnet til sin viktigste oppgave.

Torsdag 4. april sparket Arbeiderpartiet i gang sitt landsmøte. De yngre kreftene i partiet vil parkere debatten om Lofoten, Vesterålen og Senja, en gang for alle. Jeg håper de vinner frem, men vi er mange som forventer mer av Arbeiderpartiet enn å verne LoVeSe.

Fremtidige generasjoner trenger at Arbeiderpartiet gjør omstillingen til lavutslippsamfunnet til sin viktigste oppgave.

Mer snø vil bli til nedbør. Snøfallene vil bli uforutsigbare.

Hvis du er fra Tromsø, så husker du garantert vinteren 1996-1997. Fra 30. oktober 1996 var bakken dekt med snø de neste syv månedene. Rekordmye snø. I april 1997 ble det målt 2,40 meter med snø på meteorologisk institutt på Tromsøya.

Selv var jeg 10 år, og jeg husker fascinasjonen av å kunne ake fra taket og rett ned på snøskavlene. Jeg husker at vi spiste varme ostesmørbrød mens vi kikket ut et innesnødd kjøkkenvindu, og jeg kan fortsatt kjenne frustrasjonen av å måtte ut og måke, ifølge meg selv, hele tiden.

Nå settes det nye snørekorder i Tromsø. Natt til mandag denne uka kom det 60 cm med snø. 60 cm! Det er fort gjort å tenke at tingenes tilstand er som de alltid har vært. I Tromsø har det alltid vært godt med ullstrømpebukse under bunaden på 17. mai, liksom. Men i realiteten er ikke ting som før.

Mer snø vil bli til nedbør. Snøfallene vil bli uforutsigbare. De kommer massivt og plutselig, men vil ikke bli liggende stabilt som før.

Ifølge NRK var 2015-2018 de fire varmeste årene noensinne målt.

Mange tenker kanskje at klimaendringene rammer andre, fattige mennesker i utviklingsland, og at internasjonal solidaritet er hovedgrunnen til at vi må få på plass en mer kraftfull klimapolitikk. Men etter ekstremsommeren i fjor, kom klimaendringer nærmere oss her hjemme.

Les kommentaren: Jo, dessverre. Høyresiden sviker EØS-avtalen

Denne uka kom nyheten om at temperaturøkningen i Norge har vært nesten dobbelt så høy som i resten av verden. De siste tretti årene er det bare årene 1996 og 2010 som har vært kaldere enn gjennomsnittstemperaturen i årene 1961-1990. I fjor sommer var bakken flere steder i Norge så varm at en ny skogbrann kunne blusse opp når som helst. Infernoet var ikke lenger langt unna, det var her, midt iblant oss. Men poenget er jo at klimaendringene rammer alle.

Ifølge NRK var 2015-2018 de fire varmeste årene noensinne målt. Aldri før har havene vært så varme. Det globale gjennomsnittlige havnivået fortsetter å stige, samtidig er omfanget av sjøisen i Arktis og Antarktis godt under gjennomsnittet. Ekstremvær påvirket matproduksjon, arbeidsplasser og hjem på alle kontinenter.

Hva hjelper enkeltpersoners engasjement og hverdagstiltak når våre ansvarlige politikere går inn for stadig nye letelisenser, stadig nærmere iskanten?

Man skulle tro de fleste fikk den samme opplevelsen av hastverk. Så hvorfor uttaler våre mektigste politikere seg som om de har all tid i verden? I opptakten til Arbeiderpartiets landsmøte denne uka, uttaler Jonas Gahr Støre at «oljevirksomheten skal utvikles, ikke avvikles».

Les kommentaren: Rødgrønt spinn om EØS fra Agenda

Kanskje er dette uttalelser fra en presset partileder, som slåss mot dårlige målinger og trenger å tekkes velgerflukten fra distriktene til Senterpartiet. Men vår felles fremtid bør ikke være valgflesk. Og ungdommen forventer mye mer av en partileder med ambisjoner om regjeringsmakt om to år.

I disse dager er det ungdom setter dagsorden, når 40.000 norske skolebarn streiket fra skolen. De krever handling fra politikerne. For hva hjelper enkeltpersoners engasjement og hverdagstiltak når våre ansvarlige politikere går inn for stadig nye letelisenser, stadig nærmere iskanten?

Når Jonas Gahr Støre møter ungdommens krav om klimakutt med at «oljevirksomheten skal utvikles, ikke avvikles?»

Rapporten gjentok det vi visste fra før, at klimaendringene endrer jorda slik vi kjenner den.

Alt er ikke oljesvart i Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet har gjort viktige grep i klimapolitikken sin de siste årene. Fra å stole blindt på at kvotesystemet skal rydde opp, har Arbeiderpartiet nå blitt tydelige på at vi også må kutte hjemme. Partiet har vært forbilledlig klare på at vi fremover må telle CO2 som vi teller penger, ved å innføre et nasjonalt klimabudsjett.

Dette er et stort skritt i riktig retning med tanke på både åpenhet og ærlighet i klimapolitikken.

Men i høst kom 1,5 graders-rapporten fra FN. Rapporten som sier at forskjellen på 1,5 til 2 graders global oppvarming vil være katastrofal. Den halve graden betyr forskjellen på om ti millioner mennesker vil måtte flytte fra hjemmene sine på grunn av økt havnivå og utryddelsen av alle verdens korallrev.

Jeg innser at det håpet henger i et tynt snøre.

Rapporten gjentok det vi visste fra før, at klimaendringene endrer jorda slik vi kjenner den. Det nye var tempoet og kraften; den enorme hastigheten vi må ta med inn i snuoperasjonen verden skal gjennom hvis vi skal sørge for at barna våre får en trygg og god fremtid.

Les kommentaren: Enkelt om sekstimarsdagen

Og det er der jeg lurer på hvor Arbeiderpartiet er. En ting er Lofoten, Vesterålen og Senja. Det burde være en selvfølge at dette sårbare, naturskjønne området med de store naturverdiene ikke åpnes for oljeutvinning. Arbeiderpartiets landsmøte må legge den ballen død en gang for alle.

Snarere enn å diskutere OM vi skal omstille oss, burde partiet lede an i diskusjonen om hvordan vi skal skape nye grønne arbeidsplasser som sikrer velferdsstaten i et lavutslippsamfunn.

Derfor vil jeg utfordre Arbeiderpartiet til å bruke landsmøtet til å snakke om hvordan de skal forene det røde med det grønne, om hvordan vi bygger en sosial, utjevnende grunnmur i nullutslippssamfunnet. Jeg vil høre Jonas Gahr Støre snakke om sin grønne visjon, slik Alexandria Ocasio-Cortez snakker om sin «Green New Deal».

Hvis det er noen som har musklene til å få den norske klimapolitikken inn på rett spor, er det Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet må bruke Norges viktigste politiske verksted til å diskutere overgangen fra de fossile til de grønne jobbene, hvordan vi kan gjøre oljefondet til et grønt investeringsbatteri, forslag til grønn transportplan og hvordan vi håndterer fordelingspolitiske virkninger av klimapolitikken.

Vi mennesker er irrasjonelle. Av alle tingene jeg bør bekymre meg for i møte med klimaendringene, kjenner jeg et særskilt vemod over at hvis jeg en gang får barn, så vil de sannsynligvis ikke få oppleve de hvite, norske vintrene jeg vokste opp med. Jeg innser at det håpet henger i et tynt snøre.

Men hvis det er noen som har musklene til å få den norske klimapolitikken inn på rett spor, er det Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet må gjøre omstillingen til lavutslippsamfunnet til sin viktigste oppgave. Landsmøtet denne helgen er et godt sted å starte.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene00:01 E39 stengt etter steinras i Masfjorden23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp
Siste nytt
00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene00:01NorgeE39 stengt etter steinras i Masfjorden23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp
Populært