Hvor er Støres grønne visjon?

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus.
Ap-leder Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fremtidige generasjoner trenger at Arbeiderpartiet gjør omstillingen til lavutslippsamfunnet til sin viktigste oppgave.

Stemmer: Anja Bakken Riise
Leder i Framtiden i våre hender

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Torsdag 4. april sparket Arbeiderpartiet i gang sitt landsmøte. De yngre kreftene i partiet vil parkere debatten om Lofoten, Vesterålen og Senja, en gang for alle. Jeg håper de vinner frem, men vi er mange som forventer mer av Arbeiderpartiet enn å verne LoVeSe.

Fremtidige generasjoner trenger at Arbeiderpartiet gjør omstillingen til lavutslippsamfunnet til sin viktigste oppgave.

Mer snø vil bli til nedbør. Snøfallene vil bli uforutsigbare.

Hvis du er fra Tromsø, så husker du garantert vinteren 1996-1997. Fra 30. oktober 1996 var bakken dekt med snø de neste syv månedene. Rekordmye snø. I april 1997 ble det målt 2,40 meter med snø på meteorologisk institutt på Tromsøya.

Selv var jeg 10 år, og jeg husker fascinasjonen av å kunne ake fra taket og rett ned på snøskavlene. Jeg husker at vi spiste varme ostesmørbrød mens vi kikket ut et innesnødd kjøkkenvindu, og jeg kan fortsatt kjenne frustrasjonen av å måtte ut og måke, ifølge meg selv, hele tiden.

Nå settes det nye snørekorder i Tromsø. Natt til mandag denne uka kom det 60 cm med snø. 60 cm! Det er fort gjort å tenke at tingenes tilstand er som de alltid har vært. I Tromsø har det alltid vært godt med ullstrømpebukse under bunaden på 17. mai, liksom. Men i realiteten er ikke ting som før.

Mer snø vil bli til nedbør. Snøfallene vil bli uforutsigbare. De kommer massivt og plutselig, men vil ikke bli liggende stabilt som før.

Ifølge NRK var 2015-2018 de fire varmeste årene noensinne målt.

Mange tenker kanskje at klimaendringene rammer andre, fattige mennesker i utviklingsland, og at internasjonal solidaritet er hovedgrunnen til at vi må få på plass en mer kraftfull klimapolitikk. Men etter ekstremsommeren i fjor, kom klimaendringer nærmere oss her hjemme.

Les kommentaren: Jo, dessverre. Høyresiden sviker EØS-avtalen

Denne uka kom nyheten om at temperaturøkningen i Norge har vært nesten dobbelt så høy som i resten av verden. De siste tretti årene er det bare årene 1996 og 2010 som har vært kaldere enn gjennomsnittstemperaturen i årene 1961-1990. I fjor sommer var bakken flere steder i Norge så varm at en ny skogbrann kunne blusse opp når som helst. Infernoet var ikke lenger langt unna, det var her, midt iblant oss. Men poenget er jo at klimaendringene rammer alle.

Ifølge NRK var 2015-2018 de fire varmeste årene noensinne målt. Aldri før har havene vært så varme. Det globale gjennomsnittlige havnivået fortsetter å stige, samtidig er omfanget av sjøisen i Arktis og Antarktis godt under gjennomsnittet. Ekstremvær påvirket matproduksjon, arbeidsplasser og hjem på alle kontinenter.

Hva hjelper enkeltpersoners engasjement og hverdagstiltak når våre ansvarlige politikere går inn for stadig nye letelisenser, stadig nærmere iskanten?

Man skulle tro de fleste fikk den samme opplevelsen av hastverk. Så hvorfor uttaler våre mektigste politikere seg som om de har all tid i verden? I opptakten til Arbeiderpartiets landsmøte denne uka, uttaler Jonas Gahr Støre at «oljevirksomheten skal utvikles, ikke avvikles».

Les kommentaren: Rødgrønt spinn om EØS fra Agenda

Kanskje er dette uttalelser fra en presset partileder, som slåss mot dårlige målinger og trenger å tekkes velgerflukten fra distriktene til Senterpartiet. Men vår felles fremtid bør ikke være valgflesk. Og ungdommen forventer mye mer av en partileder med ambisjoner om regjeringsmakt om to år.

I disse dager er det ungdom setter dagsorden, når 40.000 norske skolebarn streiket fra skolen. De krever handling fra politikerne. For hva hjelper enkeltpersoners engasjement og hverdagstiltak når våre ansvarlige politikere går inn for stadig nye letelisenser, stadig nærmere iskanten?

Når Jonas Gahr Støre møter ungdommens krav om klimakutt med at «oljevirksomheten skal utvikles, ikke avvikles?»

Rapporten gjentok det vi visste fra før, at klimaendringene endrer jorda slik vi kjenner den.

Alt er ikke oljesvart i Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet har gjort viktige grep i klimapolitikken sin de siste årene. Fra å stole blindt på at kvotesystemet skal rydde opp, har Arbeiderpartiet nå blitt tydelige på at vi også må kutte hjemme. Partiet har vært forbilledlig klare på at vi fremover må telle CO2 som vi teller penger, ved å innføre et nasjonalt klimabudsjett.

Dette er et stort skritt i riktig retning med tanke på både åpenhet og ærlighet i klimapolitikken.

Men i høst kom 1,5 graders-rapporten fra FN. Rapporten som sier at forskjellen på 1,5 til 2 graders global oppvarming vil være katastrofal. Den halve graden betyr forskjellen på om ti millioner mennesker vil måtte flytte fra hjemmene sine på grunn av økt havnivå og utryddelsen av alle verdens korallrev.

Jeg innser at det håpet henger i et tynt snøre.

Rapporten gjentok det vi visste fra før, at klimaendringene endrer jorda slik vi kjenner den. Det nye var tempoet og kraften; den enorme hastigheten vi må ta med inn i snuoperasjonen verden skal gjennom hvis vi skal sørge for at barna våre får en trygg og god fremtid.

Les kommentaren: Enkelt om sekstimarsdagen

Og det er der jeg lurer på hvor Arbeiderpartiet er. En ting er Lofoten, Vesterålen og Senja. Det burde være en selvfølge at dette sårbare, naturskjønne området med de store naturverdiene ikke åpnes for oljeutvinning. Arbeiderpartiets landsmøte må legge den ballen død en gang for alle.

Snarere enn å diskutere OM vi skal omstille oss, burde partiet lede an i diskusjonen om hvordan vi skal skape nye grønne arbeidsplasser som sikrer velferdsstaten i et lavutslippsamfunn.

Derfor vil jeg utfordre Arbeiderpartiet til å bruke landsmøtet til å snakke om hvordan de skal forene det røde med det grønne, om hvordan vi bygger en sosial, utjevnende grunnmur i nullutslippssamfunnet. Jeg vil høre Jonas Gahr Støre snakke om sin grønne visjon, slik Alexandria Ocasio-Cortez snakker om sin «Green New Deal».

Hvis det er noen som har musklene til å få den norske klimapolitikken inn på rett spor, er det Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet må bruke Norges viktigste politiske verksted til å diskutere overgangen fra de fossile til de grønne jobbene, hvordan vi kan gjøre oljefondet til et grønt investeringsbatteri, forslag til grønn transportplan og hvordan vi håndterer fordelingspolitiske virkninger av klimapolitikken.

Vi mennesker er irrasjonelle. Av alle tingene jeg bør bekymre meg for i møte med klimaendringene, kjenner jeg et særskilt vemod over at hvis jeg en gang får barn, så vil de sannsynligvis ikke få oppleve de hvite, norske vintrene jeg vokste opp med. Jeg innser at det håpet henger i et tynt snøre.

Men hvis det er noen som har musklene til å få den norske klimapolitikken inn på rett spor, er det Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet må gjøre omstillingen til lavutslippsamfunnet til sin viktigste oppgave. Landsmøtet denne helgen er et godt sted å starte.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre
Siste nytt
18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre
Populært