May ber om utsettelse av brexit til 30. juni

EU-president Donald Tusk foreslår å tilby Storbritannia en fleksibel tolv måneder lang utsettelse på brexit. Foto: AP / Francisco Seco / NTB scanpix
EU-president Donald Tusk foreslår å tilby Storbritannia en fleksibel tolv måneder lang utsettelse på brexit. Foto: AP / Francisco Seco / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til EU-president Donald Tusk ber statsminister Theresa May om utsettelse av brexit til juni, kort etter at Tusk foreslo en ett år lang utsettelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet som May fredag sendte til Tusk, der hun ber om utsettelse til 30. juni, sier hun også at Storbritannia vil starte forberedelsene for eventuelt å delta i valget til nytt EU-parlament i mai om landet ikke har gått ut av EU før det.

Hun skriver at utsettelsen kan bli kortere dersom det britiske parlamentet godkjenner avtalen hun har forhandlet fram med EU, tidligere.

«Storbritannia foreslår at utsettelsen avsluttes 30. juni 2019. Dersom partene ratifiserer avtalen før denne datoen, vil regjeringen foreslå at utsettelsen avsluttes tidligere, heter det i brevet til Tusk.

Tusk foreslår lang utsettelse

Kort før brevet ble kjent, foreslo Tusk selv å tilby britene en ett år lang fleksibel utsettelse på brexit.

– Dette er Tusks idé, og planen skal legges fram for medlemslandene i dag, sier en høytstående tjenestemann i EU fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusks plan åpner for at Storbritannia kan forlate EU tidligere om Parlamentet godtar en avtale med EU. Men den betinger også at Storbritannia må delta i valget til nytt EU-parlament i mai om de ikke forlater EU før det.

Les også: Tusk foreslår ett års fleksibel utsettelse av brexit

Fortsetter samtaler

De konservative og Labour fortsetter fredag samtalene de startet onsdag i et forsøk på å bli enige om en felles støtte til Mays avtale med EU. Regjeringsadvokat Geoffrey Cox mener det blir en lang brexit-utsettelse om de to mislykkes, ifølge BBC.

May har sagt at en utsettelse blir nødvendig om det skal bli mulig å unngå en hard brexit uten en avtale. Både EU og et flertall av de britiske parlamentarikerne er sterkt imot en hard brexit på grunn av kaoset det trolig vil medføre.

Uten enighet om en avtale eller en utsettelse, må Storbritannia forlate EU 12. april etter at brexit-datoen ble utsatt fra 29. mars som følge av Parlamentet tre ganger avviste avtalen.

Les også: – Det er så mye sinne og hat nå

VIDEO: Brexitavtalen stemt ned: Statsminister Theresa May beklaget utfallet på det dypeste