Jonas Gahr Støre taler på Aps landsmøte

– Hva er svaret fra NHO, Høyre, Frp, Venstre, KrF? Ha'kke råd!

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Arbeiderpartiet går til valg 9. september på sterkere fellesskap, slo Jonas Gahr Støre fast i sin åpningstale til Arbeiderpartiets landsmøte torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støre tok til orde for å løfte kassadama i Coop OBS på Lagunen i Bergen, som bare har 60 prosents stilling og dermed 60 prosent lønn. Men pensjon fra første krone får hun ikke.

– Hun og en million andre nordmenn, de fleste kvinner på deltid, får bare opptjene pensjon etter at de har tjent 100.000 kroner.

– Denne uretten må vi rette opp! sa Støre og fulgte opp:

– Hva er svaret fra NHO, Høyre, Frp, Venstre, KrF? Ha'kke råd!

Felte politisk Aleris-dom

Ap-lederen fulgte opp med Aleris-saken som i flere måneder har versert for retten. En rekke medarbeidere som ikke har vært fast ansatt men fungert som innleide «konsulenter», krever å få status som ansatte og etterbetalt store summer i overtidsbetaling.

– Mats Rolfsen, en tidligere norgesmester i bryting er en av de 24 som har gått til søksmål mot Aleris. Han jobbet uten forsikring, uten overtidsbetaling, uten rettigheter, fortalte Støre fra podiet i Folkets Hus i Oslo.

Mats fortalte Støre at han var på jobb opptil tre døgn i strekk uten et sted å sove.

– Dette skjer i vår velferdsstat - satt bort på anbud til et internasjonalt storkonsern som bare betaler minimalt i skatt og som håver inn store utbytter til noen av USAs rikeste menn, sa Støre, som presiserte at dommen ikke er falt i rettssaken.

– Men den politiske dommen kan skrives her og nå. Dette er resultatet av høyreregjeringens politikk, sa Støre.

Til abort-angrep på regjeringen

Støre rettet kritikk mot Erna Solbergs abort-taktikkeri:

– Da Erna Solbergs egen posisjon som statsminister var truet i høst, da var hun villig til å ofre kvinners rett til selvbestemt abort. Og hva endte dette spillet om makt med?

– En vetorett til KrF i alle spørsmål om bioteknologi. Nei til eggdonasjon. Nei til eggdonasjon. Nei til tidlig ultralyd.

– Kvinner nektes informasjon, nektes frihet, fordi de kan komme til å ta valg Høyre og KrF ikke liker! utbrøt han.

Støre kritiserte også Høyre for ikke å ha innført en eneste stor reform på seks år.

Samtidig framhevet han en rekke Ap-ordførere i forsamlingen som hadde gjennomført velferdsreformer i sine respektive kommuner.

Kraft, olje og EØS

I diskusjonen om leteboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, som forrige Ap-landsmøte jo vedtok et kompromiss om for denne stortingsperioden, manet Støre til å holde på den. Men ungdomsorganisasjonen AUF og andre gjerne vil skjerpe på dette landsmøtet.

– Olja er vår viktigste næring. Den skal utvikles, ikke avvikles. Vi skal ikke sette en sluttdato, slo han fast.

Partilederen kom heller ikke inn på den betente debatten om storstilt vindkraftutbygging i norsk natur, men slo til lyd for satsing på vindkraftanlegg på havet.

Diskusjonen om flere kraftkabler til utlandet var heller ikke tema i landsmøtetalen.

– Vi har masse ren og rimelig kraft og det er et fortrinn vi ikke har rett til å skusle bort. Vi vil ha mer kraftforedlende industri i landet vårt, sa Støre imidlertid.

Til diskusjonen om EØS som buldrer i fagbevegelsen, hadde Ap-lederen en klar garanti stikk i strid med holdningen til framtidige alliansepartnere som Sp og SV:

– Vi skal stå fjellstøtt på EØS-avtalen. Det er den viktigste avtalen for norsk velferd og arbeidsplasser, sa han, utløste applaus og la til:

– Dette skulle de ha hørt i det britiske underhuset!

Stor forsamling

Til sammen 300 delegater fra hele landet samles i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo fra torsdag 4. april til søndag 7. april. På landsmøtets åpningsdag ventes nærmere 1.000 deltakere i salen.

Partiet skal stake ut sin politiske kurs fram mot høstens kommunevalg, og landsmøtet skal bli enige om ny politikk under de fire områdene distrikt, migrasjon, arbeidsliv og oppvekst.

Blant de viktigste sakene er økt barnetrygd versus flere velferdsgoder som skolemat, å avvikle hjemmelekser, samt krav om at Norge skal signere atomvåpenforbud. Dessuten brygger det til ny strid om partiets oljekompromiss om Lofoten, Vesterålen og Senja.

Landsmøtet skal også velge ny nestleder som erstatning for Trond Giske, og partiets valgkomité har innstilt fylkesleder Bjørnar Skjæran fra Nordland. I tillegg skal det utnevnes en ny leder av partiets kvinnenettverk, og Anette Trettebergstuen er foreslått.

Ap er landets største parti og har i dag 49 representanter på Stortinget. På landsbasis har partiet om lag 51.000 medlemmer, over 600 lokallag og er representert i alle landets kommuner.

Les også: Hauglie beskylder Støre for å lyve om arbeidslivet

– Svake tall for Støre på partiledermåling

I en måling Nettavisen har fått utført svarer 37 prosent av de spurte at de mener Ap-leder Jonas Gahr Støre er best skikket til å lede partiet.

I Sentio-målingen er 1.000 personer spurt om hvem de mener er best skikket til å lede Arbeiderpartiet. Svaralternativene var Støre, Hadia Tajik, Trond Giske og Raymond Johansen.

Meningsmålingene de siste månedene tyder på en nedadgående trend for Arbeiderpartiet. Den skal snus ved å snakke om politikk, lover partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Meningsmålingene de siste månedene tyder på en nedadgående trend for Arbeiderpartiet. Den skal snus ved å snakke om politikk, lover partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

37 prosent svarer Jonas Gahr Støre, Tajik får 15 prosent, Johansen har støtte fra 10 prosent, mens 8 prosent svarer at Giske er best skikket.

6 prosent vil ikke ha noen av dem, mens en av fire ikke vet.

– Dette er svake tall for Støre, samtidig som de viser at han ikke blir sterkt utfordret, så han kan holde det gående fram til valget i 2021, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.

Støre vil lokke velgerne ned fra gjerdet

Velgerne har ikke tålmodighet til interne personsaker, vedgår Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han vil ha politikken på agendaen, men fortsatt ulmer metoo i partiet.

Sammen med nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng møtte Støre pressen tirsdag, to dager før nær 1.000 partifolk samles til landsmøte i Oslo. Her skal kanonene lades før høstens valg, med ny politikk om blant annet oppvekst og migrasjon. Over halvparten av delegatene er listetopper som står i frontlinjen når Ap skal hente tilbake velgere de har mistet.

Meningsmålingene de siste månedene tyder på en nedadgående trend. Den skal snus ved å snakke om politikk, lover Støre.

– Min erfaring og min overbevisning er at når Arbeiderpartiet snakker politikk, så treffer vi folk hjemme, fordi jeg tror at flertallet i Norge ønsker de løsningene. Når vi snakker om ting som handler om interne personalforhold, så er velgerne utålmodige. De fleste av dem går ikke til andre partier, men til gjerdet, sier partilederen til NTB.

Les også: Støre vil ikke love varig vern Lofoten og Vesterålen

Helleland: – Støre har mistet kontroll over venstresiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden