ISS er stolt av renholdsjobben de gjør i Forsvaret

FORSVARETS RENHOLD: Frustrasjon i Forsvaret over dårlig renhold etter privatiseringen av tjenesten.
FORSVARETS RENHOLD: Frustrasjon i Forsvaret over dårlig renhold etter privatiseringen av tjenesten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvaliteten på det privatiserte renholdet i Forsvaret som er blitt gjennomført av ISS er blitt kraftig kritisert . I Stortinget onsdag sa forsvarsministeren at ISS ikke leverte som forventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– ISS er stolt av å levere renholdstjenester til Forsvaret, en kontrakt vi har hatt siden 2016, skriver konserndirektør Ronny Pettersen i det multinasjonale selskapet ISS, som har en halv million ansatte i 50 nasjoner, blant dem Norge, til ABC Nyheter.

ISS fikk oppdraget med renhold i Forsvarets bygninger da den blåblå regjeringen besluttet å si opp de fast ansatte renholderne og heller kjøpe inn vasketjenester.

I går kom misnøyen med kvaliteten på renholdet opp i Stortinget, da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ble utfordret av Ap og Sp på denne privatiseringen.

Martin Kolberg (Ap) spurte hvorfor i all verden forsvarsministeren hadde sagt opp ISS i sine egne kontorer, hvis privatisering var så bra. ISS utfører nemlig ikke renhold i Forsvarsdepartementet lenger.

– Det er klart at tjenesten fra ISS ikke har vært god nok. Da tar vi grep. Men det betyr ikke at alt skal være på det offentlige hender, svarte Bakke-Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å være dogmatisk og si at alt skal gjøres av det offentlige selv, er jeg uenig i. Når man ikke lykkes, kan man si opp kontrakten, la han til.

(Artikkelen fortsetter under)

Se video fra spørretimen her:

Trøbbel med sikkerhetsklarering

I en intern rapport fra Hærens avdeling på Skjold i Målselv som ABC Nyheter omtalte i går, kom det fram omfattende misnøye med ISS-renholdet, ikke fordi deres ansatte gjør en dårlig jobb, men fordi de ifølge hovedverneombudet er for få.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offiserer føler at de selv må vaske kontorer når det blir for møkket. Kokkenes garderobe og toaletter ble ikke vasket på lang tid.

Det viser seg også at regjeringens ønske om eksterne renholdere innebærer problemer med sikkerhetsklareringer, noe som medfører merarbeid for Forsvaret.

I spørretimen i Stortinget kom det fram at Forsvaret må sette av sikkerhetsklarerte folk til å fotfølge ISS-renholdere uten sikkerhetsklarering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lang saksbehandlingstid ved sikkerhetsklarering av våre medarbeidere har vært en stor utfordring. Allikevel får vi tilbakemelding på at ryddigheten på dette området er bedre enn tidligere, skriver Ronny Pettersen.

– Gjennomgående god kvalitet

– Det har vært utfordrende å overta renholdsoppgavene og vi har investert betydelige ressurser for å sikre at Forsvaret skal få renhold i henhold til det som er forespurt. Det forespurte i 2016 hadde en intensjon om kostnadsbesparinger for Forsvaret, fortsetter Pettersen, som også kan fortelle om positive tilbakemeldinger til selskapet:

– Forsvarets tilbakemeldinger til oss, gjennom Forsvarets Logistikkorganisasjon(FLO), er at renholdet nå har gjennomgående god kvalitet og er betydelig forbedret.