KrFs landsstyre vil åpne for å kaste folk ut av partiet

KrF, her under sitt ekstraordinære landsmøte på Gardermoen i fjor høst, vurderer å innføre en eksklusjonsparagraf i partiets regelverk.
KrF, her under sitt ekstraordinære landsmøte på Gardermoen i fjor høst, vurderer å innføre en eksklusjonsparagraf i partiets regelverk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Under vårens landsmøte skal KrF-delegatene diskutere om partiet bør innføre en eksklusjonsparagraf. Landsstyret stiller seg positivt til forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forslaget som legges fram på landsmøtet 26.–28. april, heter det at et medlem kan bli kastet ut av KrF dersom vedkommende:

* Er medlem av et annet politisk parti.

* Er tillitsvalgt, folkevalgt eller arbeider for et annet politisk parti.

* Har framsatt hatefulle ytringer eller trusler.

* Er dømt for seksuelle overgrep eller annen grov kriminalitet.

I henhold til forslaget er det sentralstyret som skal beslutte hvorvidt noen kan ekskluderes. Her trengs det to tredels flertall.

Fylkeslag usikre

Landsstyret har stilt seg positivt til forslaget, men flere fylkeslag er usikre, skriver avisa Dagen. Oslo er blant dem som spør seg hvorvidt det er klokt, men fylkesleder Espen Andreas Hasle er åpen for å stemme ja dersom eksklusjonsparagrafen inneholder klare begrensninger.

– Da fylkesstyret behandlet spørsmålet, anbefalte vi å si nei. Nå er det kommet et mer konkret forslag på bordet, så dette må vi snakke om i delegasjonen, sier han til avisen.

Aktuelt: Krf-veteraner fyller opp listene

Metoo

Partiets generalsekretær Hilde Frafjord Johnson sier at en slik paragraf har vært debattert i KrF flere ganger.

– Det som har aktualisert dette igjen, er metoo-problematikken. I tilfeller hvor medlemmer har blitt domfelt i overgrepssaker, har det eneste virkemiddelet vært å be folk om å melde seg ut, sier hun til Dagen.

Også SV diskuterte eksklusjonsparagraf under sitt landsmøte forrige helg. De sa imidlertid nei med stort flertall. Heller ikke Venstre har en slik paragraf, men både Frp, Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, MDG og Rødt har regler som gjør at medlemmer kan kastes ut under visse omstendigheter.

Aktuelt: Høybråten om KrFs veivalg: En tung høst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden