Omtellingen av stemmer i Istanbul etter lokalvalg

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Ali Unal / AP

Omtelling av stemmene i Istanbul etter helgens lokalvalg i Tyrkia er i gang etter at partiet til president Erdogan klagde på valgresultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu og hans parti CHP fikk flest stemmer i Istanbul da resultatet fra søndagens lokalvalg var klart. Han fikk rundt 28.000 flere stemmer enn president Recep Tayyip Erdogans kandidat, tidligere statsminister Binali Yildirim.

Men regjeringspartiet AKP, som er partiet til Erdogan, anket valgresultatene og krevde omtelling i alle de 39 distriktene i Istanbul.

Partiet hevder det var en enorm forskjell i antall stemmer avlagt i valglokalene sammenlignet med antall stemmer som ble sendt til telling.

Bakgrunn: Erdogan erklærer seier, men taper i storbyene

AKP fikk medhold for åtte distrikter, og nå har omtellingen av stemmene i de åtte distriktene i Istanbul begynt.

Imamoglu og CHP oppfordret valgkommisjonen til å bekrefte seieren og avvise begjæringen om omtelling, men de fikk ikke medhold for dette.

Også i hovedstaden Ankara har AKP klaget inn resultatet, her i 25 distrikter, etter å ha tapt i byen der partiet har styrt i 25 år. Der er det ikke ennå avgjort hvor mange distriktene som vil bli talt opp på nytt.

Erdogans parti og dets allierte har fått 52 prosent av stemmene i Tyrkia som helhet.

Aktuelt: USA stanser F-35-leveranser til Tyrkia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden