– Hei Jonas, lær av svenske sosialdemokraters satsing på privat velferd!

<p>– Støre glemmer at det er innbyggerne vi leverer tjenester til, og at det er kvaliteten på tilbudet innbyggerne får som bør være viktigst, ikke hvem som leverer tjenesten, sier Roy Steffensen og Guri Melby.</p><p>Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix</p>
– Støre glemmer at det er innbyggerne vi leverer tjenester til, og at det er kvaliteten på tilbudet innbyggerne får som bør være viktigst, ikke hvem som leverer tjenesten, sier Roy Steffensen og Guri Melby. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Ap burde legge fra seg sine ideologiske skylapper og lære av svenske Socialdemokraters positive syn på valgfrihet i velferden, oppfordrer Venstre og Frp foran Arbeidepartiets landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps Roy Steffensen og Venstres Guri Melby har funnet sammen i et felles budskap til partileder Jonas Gahr Støre om å se til Sverige, idet Arbeiderpartiet samles til landsmøte torsdag til søndag denne uka.

Der er det ventet at kamp mot private velferdsselskaper i barnehage- og eldresektorene blir tema.

– I Sverige ser vi at valgfrihet og kvalitet er hovedsaken, også for sosialdemokratene. Ap burde legge fra seg de kostbare ideologiske skylappene, hvor de er mer opptatt av hvem som utfører tjenestene enn hvilke tjenester som leveres, appellerer Melby og Steffensen.

De påpeker at det er stikk motsatt av hva deres søsterparti gjør i Sverige.

Som kjent oppsto det en langvarig regjeringskrise etter valget i Sverige i 2018, der Socialdemokraterna til slutt måtte søke støtte hos de mest liberalistiske partiene, Centern og Liberalerna, for at Stefan Löfven skulle få fortsette som statsminister.

Sossarna gir fri flyt av velferdsprofitt

SE TIL SVERIGE! Roy Steffensen (Frp) og Guri Melby (V) ber Ap-landsmøtet lære av svenske Socialdemokraters holdning til privat velferd.
SE TIL SVERIGE! Roy Steffensen (Frp) og Guri Melby (V) ber Ap-landsmøtet lære av svenske Socialdemokraters holdning til privat velferd.

I regjeringsplattformen i Sverige kan de to regjeringspartiene vise til denne enigheten mellom Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna og Miljöpartiet de gröna:
«Den enskildas valfrihet är en central del av den svenska välfärdsmodellen. Därför behövs en mångfald av aktörer och goda villkor för enskilt drivna verksamheter inom välfärden som underlättar den enskildes aktiva val.»

Socialemokraterna lover også at regjeringen ikke skal arbeide videre med forslag om å innføre begrensninger på profitten de private konsernene kan ta ut i oppdrag fra det offentlige.

– Støre glemmer at det er innbyggerne vi leverer tjenester til, og at det er kvaliteten på tilbudet innbyggerne får som bør være viktigst, ikke hvem som leverer tjenesten, sier Roy Steffensen og Guri Melby til ABC Nyheter.

– Støre til valg for å straffe

Ifølge Melby og Steffensen har skattebetalerne i Sverige spart over to milliarder kroner i året på private barnehager, samtidig som de har oppnådd å få flere fornøyde foreldre.

– Støre vil likevel gå til valg på å straffe foreldrene dobbelt; først øke skattene for at kommunene skal overta driften, og så få flere misfornøyde foreldre på kjøpet. Det høres ut som en god valgkampsak. For oss, sier leder av utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen.

– Norge har en barnehagesektor vi kan være stolte av, og de private barnehagene utgjør halvparten av sektoren, og har mye av æren for dette. Uten de private barnehagene hadde vi ikke hatt det tilbudet vi har i dag, vi hadde ikke hatt den kvaliteten vi har i dag, og vi hadde ikke hatt den valgfriheten vi har i dag, legger Steffensen til.

Der er det ventet at kamp mot private velferdsselskaper i barnehage- og eldresektorene blir tema under Aps landsmøte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Der er det ventet at kamp mot private velferdsselskaper i barnehage- og eldresektorene blir tema under Aps landsmøte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden