Marsmålingene viser et Arbeiderparti på synkende kurs

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre åpner partiets landsmøte i helgen. Snittmålingene fra mars tyder på at partiet fortsatt strever i motbakke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre åpner partiets landsmøte i helgen. Snittmålingene fra mars tyder på at partiet fortsatt strever i motbakke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet er på synkende kurs, mens Senterpartiet fortsetter oppturen, viser gjennomsnittet av meningsmålinger i mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap er fortsatt landets største parti, med 26,7 prosents oppslutning i snitt på de åtte stortingsmålingene som er tatt opp i mars. Det viser oversikten på nettstedet Poll of polls. Men trenden er igjen nedadgående for partiet som samles til landsmøte i Oslo torsdag. I januar var snittet på målingene 28,3 prosent, mens i februarmålingene var oppslutningen sunket til 28 prosent.

Dersom snittet på målingene i mars hadde vært et valgresultat, ville det gitt et rødgrønt flertall på Stortinget med 86 mandater. Ap ville hatt 48 av dem.

Senterpartiet fortsetter oppturen, med en gjennomsnittlig oppslutning på 13,7 prosent, og ville fått 25 mandater, mens SV faller ørlite til 7,5 prosents oppslutning i mars.

Miljøpartiet De Grønne opplever noe av en vårløsning og bryter sperregrensen på flere målinger. Partiet som i dag bare har én representant på Stortinget, ville fått 7 om snittet på marsmålingene (4,0) avgjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre énmannsgruppa, Rødt, gjør det enda bedre med 5 prosent og 9 mandater.

For det ferske regjeringspartiet KrF har mars vært mindre lystig, med flere dårlige målinger, og ender med et snitt på 3,4 prosent og tre mandater. Venstres situasjon er enda dystrere med 2,2 prosents oppslutning og kun én representant på Stortinget.

Til sammen får de fire regjeringspartiene 67 mandater og er langt unna et flertall. Frp holder seg på en oppslutning på 11,3 prosent, noe som er godt under resultatet fra valget i 2017 (15,2 prosent). Høyre får 24,3 prosents oppslutning i snitt og 43 mandater.