Erdogan risikerer tilbakeslag i lokalvalg: – Økonomien er kaputt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avla stemme i storbyen Istanbul søndag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avla stemme i storbyen Istanbul søndag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Store økonomiske problemer i Tyrkia gjør at president Recep Tayyip Erdogan risikerer et tilbakeslag i søndagens lokalvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erdogan og hans moderate islamistiske parti AKP har så langt vunnet hvert eneste valg i Tyrkia siden 2002.

Men seiersrekken kan nå bli brutt. Meningsmålingene tyder på at opposisjonskandidaten Mansur Yavas kan vinne ordførervalget i hovedstaden Ankara.

Analytikere mener AKP heller ikke kan være helt sikker på seier i Istanbul – som med sine 15 millioner innbyggere regnes som Europas største by.

Les også: – To drept under lokalvalget i Tyrkia

Jagland om Tyrkia: – Kritisk situasjon

– Sjefen for økonomien

En viktig årsak er de økonomiske problemene som Tyrkia sliter med. Valutaen lira begynte nylig å falle igjen, noe som vekket minner om den tyrkiske valutakrisen i fjor.

Inflasjonen er på nesten 20 prosent, og arbeidsledigheten var i desember den høyeste på nesten ti år.

– Jeg er sjefen for økonomien og presidenten i dette landet, sa Erdogan da han forsøkte å berolige sine tilhengere på et valgkampmøte lørdag.

Tidligere har han hevdet at svingningene i valutakursen skyldes et komplott som USA står bak.

Forholdet mellom NATO-landene USA og Tyrkia har vært vanskelig de siste årene, blant annet fordi de har støttet ulike væpnede grupper i krigen i Syria.

Les også: Australias statsminister krever svar fra Tyrkia etter Erdogan-kommentar

Tyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer

VIDEO (juni, 2018): Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

Håper krisen løses

– Økonomien er forferdelig, den er kaputt, sa Husnu Acar (53) etter å ha avgitt stemme på en skole i utkanten av Istanbul søndag.

Gonul Ay (38) ønsket på sin side å gi regjeringspartiet en sjanse til. Hun stemte på den tidligere AKP-statsministeren Binali Yildirim i ordførervalget i Istanbul.

– Hvis Gud vil, så blir denne krisen løst så kaoset opphører, sa Ay.

Kritikere av Erdogan mener hans parti har hatt store fordeler i valgkampen fordi presidentens allierte har dominert valgdekningen på tyrkisk TV.

I tillegg har AKP anklaget Ankara-kandidaten Mansur Yavas for skatteunndragelse. Partiet har også truet med å nekte å godta valg av kandidater fra det prokurdiske partiet HDP, som beskyldes for å ha tilknytning til terrorister.

Les også: Nye massearrestasjoner i Tyrkia

Tyrkia fordømmer Israels utkastelse av norskledede observatører

Personvernpolicy