Venstre: Ny kabel kan rydde opp i den store miljøsynderen i Finnmark
At Statnett søker konsesjon for å utvide en kraftlinje østover i Finnmark, kan bidra til å rydde opp i en utslippsversting, hevder Ketil Kjenseth (V).
Fredag meldte Statnett at de sammen med Varanger Kraft og Finnmark kraft likevel skal søke konsesjon for bygging av en 420 kV kraftlinje fra Skaidi til Varangerbotn, ifølge Teknisk Ukeblad.
Det er gode nyheter, sier leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Ketil Kjenseth (V), i en epost til NTB.
– En ny kabel kan nå bidra til å rydde opp i klimaproblem som står for inntil 2 prosent av Norges utslipp av klimagasser. Med en ny kraftlinje ligger alle forhold til rette for å elektrifisere Melkøya, sier Kjenseth og sikter til Equinors landanlegg i Hammerfest, der det foregår mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet.
Les også: Strengere utslippskrav skal redde verdensarvfjordene på Vestlandet
– Kutter utslipp tilsvarende hele Oslo
Anlegget utenfor Hammerfest er Norges fjerde største punktutslipp av CO2, ifølge pressemeldingen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Elektrifiserer vi Melkøya, kutter vi utslipp tilsvarende hele Oslo. Det vil være et enormt klimabidrag fra Finnmark. Faktum er at anlegget på Melkøya er landets miljøversting. Hvert eneste år siden oppstarten i 2007 har utslippet vært rundt én million tonn, sier Kjenseth.
Han påpeker at den varslede oppgraderingen av kraftnettet dessuten åpner opp for realisering av flere store vindkraftprosjekter i et fylke som har landets største vindkraftpotensial.
Mandag legger NVE fram et forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: EU legger opp til 45 prosents kutt i klimautslipp, regjeringen holder på 40
– Lite gjennomtenkt symbolpolitikk
Energipolitisk talsmann i Frp, Terje Halleland, sier til ABC Nyheter at Venstres ønske om å elektrifisere Melkøya ikke vil ha noen effekt på de globale klimagassutslippene.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er en kjent sak at gassen man vil spare ved elektrifisering, heller vil bli eksportert og sluppet ut andre steder i verden. Forslaget fremstår dermed som lite gjennomtenkt symbolpolitikk, sier han.
Han mener Norge heller bør bruke den tilgjengelige kraften til å starte nye prosjekter.
– Da kan vi produsere mer naturgass og bistå europeiske land som avvikler sine kullkraftverk. Erfaringene fra Storbritannia, der Norge har vært en betydelig eksportør av gass, viser hvilken betydning norsk gass kan ha for å redusere de globale klimautslippene, sier han.