Lysbakkens fem krav i kampen mot økt ulikhet

Partileder Audun Lysbakken på pressemøte før landsmøtet som starter fredag.
Partileder Audun Lysbakken på pressemøte før landsmøtet som starter fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt skatt på rikdom, et trygt arbeidsliv, kamp mot fattigdom og styrket velferd er nødvendig for å bekjempe økte ulikhet, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin tale til partiets landsmøte på Gardermoen fredag trakk han også som et femte punkt fram viktigheten av å sørge for at «våre viktigste ressurser og infrastrukturen vår hører folket til» i kampen mot økte forskjeller.

SV-lederen raste mot regjeringen, som han mener fører en politikk som går på tvers av de verdiene den norske velferdsstaten er bygget på.

– For de mange, ikke for de få. Sånn styres ikke Norge lenger. Det skaper uro. Uro over ulikheten i makt og rikdom som igjen splitter oss. Uro over klimakrisen, som nå for alvor truer oss. Uro over en regjering, som lytter aller mest til de få på toppen, sa SV-lederen.

– Erna Solberg leder de rikes regjering, hevdet han.

Nye skatter

Å «fikse» skattesystemet står øverst på Lysbakkens liste for å motvirke økte forskjeller.

– Vi vil ha en ny direktørskatt på lønninger over 1,5 million, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ha en forsterket spekulantskatt for dem som eier mange boliger. Bolig skal være til å bo i, ikke spekulere i, fremholdt Lysbakken, som også trakk fram behovet for en «maktskatt på skyhøy arv».

– Direktørskatt. Spekulantskatt. Maktskatt. Mer skatt på luksus og privilegier, mindre skatt på det viktigste vi har: arbeid. Det er en skattepolitikk for de mange, ikke for de få, sa han

Lysbakken mener også kampen mot økt ulikhet handler om å sikre et trygt arbeidsliv og bekjempe sosial dumping.

– La oss forby innleie og hive bemanningsbyråene ut av norsk arbeidsliv, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: NRK-finansiering via skatt

Utstillingsvinduet Oslo

Lysbakken kom også inn på lokalvalgkampen i sin tale.

– Vi har store mål. Vi skal vinne kommunevalget til høsten. Vi skal vinne alle de store byene. Vi skal vokse i distriktene og få ordførere i alle landsdeler, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysbakken trakk fram hvordan SV har fått gjennomslag for sin politikk i Oslo de siste årene.

– Gratis AKS i Oslo er finansiert med en eiendomsskatt. En eiendomsskatt som mange av de rikeste og mektigste i landet, med adresse på beste vestkant, har gått til rettssak mot. De synes eiendomsskatten er urettferdig, sa SV-lederen.

– Det er nemlig sånn at de med store villaer i Holmenkollåsen må betale, mens folk med en 3-roms i Groruddalen slipper. Ingen skal si at landets rikeste ikke er opptatt av rettferdig fordeling!

Aktuelt: – De som lever i vedvarende rikdom gjennom hele livet, er blant de aller mest isolerte her i landet

Solid medvind

Det er et SV i solid medvind som samles på Gardermoen. Lysbakken viste til at SV har fått nesten 2.400 nye medlemmer siden nyttår, og at partiet nå nærmer seg 15.000 medlemmer. Også på meningsmålingene går det bra med SV, som i mars har hatt et snitt på 7,5 prosent på nasjonale målinger, ifølge nettstedet pollofpolls.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de store sakene på SV-landsmøtet er hvem som skal etterfølge Snorre Valen som nestleder i partiet. Kampen står mellom Torgeir Knag Fylkesnes (43) fra Finnmark og Kari Elisabeth Kaski (31) fra Oslo, og det er foreløpig åpent hvem av de to som går av med seieren i lørdagens valg.

Samtidig er det ventet heftige diskusjoner om vindkraftutbygging på land, hvor avveiningen står mellom behovet for mer fornybar kraft og vern mot naturinngrep.

Også et forslag fra Rogaland SV om å si nei til bompenger kan skape debatt. Det kan også spørsmålet om hvorvidt norsk kraft skal sendes ut av landet eller brukes på norsk industri.

Aktuelt: Nestledervalg splitter SVs stortingsgruppe