Åpen for alle - alltid

Fabian Stang med kraftig kritikk av pressen

Fabian Stang, her under en høring i Oslo rådhus i 2018, mener det er en fryktkultur blant politikere når det gjelder å kritisere mediene.
Fabian Stang, her under en høring i Oslo rådhus i 2018, mener det er en fryktkultur blant politikere når det gjelder å kritisere mediene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) mener det blant politikere er en frykt for å kritisere mediene og en redsel for å ta et oppgjør med journalistikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Medier24 sier Stang at han trakk seg fra politikken blant annet fordi han «ikke orket å bli misbrukt for å selge aviser».

– Når jeg ser avisa ligge på dørmatta om morgenen, skvetter jeg fremdeles når jeg ser en forside med et bilde av noen som ligner på meg. Jeg kjenner det fremdeles i magen. Det har vært såpass mye, sier den tidligere ordføreren.

Han mener det er en fryktkultur blant politikere når det gjelder å kritisere mediene.

– Mange av oss i politikken har vært redde for å ta et oppgjør med journalistikken fordi vi har visst at vi kommer til å møte de samme journalistene den neste uka og dermed har vært redde for represalier om vi har vært for ærlige. Det blir å skyte seg selv i foten, sier Stang.

Lederen av Stortingets presselosje, Mats Rønning fra Dagbladet, sier at han er kjent med problemstillingen, men at det ikke er så svart-hvitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville ikke ha brukt begrepet fryktkultur, men perspektivet Stang trekker fram, er kjent for meg. Vi er bevisste på det, og vi har en uformell makt som innebærer at vi er nødt til å tenke gjennom hvordan vi stiller oss til kilder generelt, men også profesjonelle kilder, som politikere, sier Rønning.

Aktuelt: VG-redaktør kritiserer egen journalist