Komiker i tet før presidentvalget i Ukraina

Komiker Volodymyr Zelenskij håper å ta skrittet fra fiksjon til virkelighetens verden og bli Ukrainas president – på ordentlig. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix
Komiker Volodymyr Zelenskij håper å ta skrittet fra fiksjon til virkelighetens verden og bli Ukrainas president – på ordentlig. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På meningsmålingene før presidentvalget i Ukraina leder en komiker som spiller landets president i en TV-serie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Volodymyr Zelenskij (41) får mer enn 25 prosents oppslutning på flere målinger før første valgomgang søndag.

Komikeren, som ikke har noen politisk erfaring fra virkelighetens verden, ligger dermed langt foran de andre kandidatene.

Midt i innspurten av valgkampen begynner en ny sesong i TV-serien «Folkets tjener». Her spiller Zelenskij Ukrainas president.

I serien kjemper han en innbitt kamp mot korrupsjon, noe han også lover å gjøre hvis han blir president på ordentlig.

– Jeg lærer

– Jeg har ikke all kunnskapen jeg trenger, men jeg lærer, sa 41-åringen i et intervju med nyhetsbyrået AFP tidligere denne måneden.

– Jeg har ikke lyst til å se ut som en idiot, la han til.

Til å begynne med virket kandidaturet hans i overkant optimistisk. Men stor misnøye med korrupsjon og magre levekår i befolkningen har gitt valgkampen hans et kraftig løft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På de siste meningsmålingene har han et solid forsprang foran sittende president Petro Porosjenko og tidligere statsminister Julia Timosjenko. De får begge rundt 17 prosent.

Det store spenningsmomentet før søndagens valg er dermed hvem av dem som vil møte i Zelenskij i andre valgomgang 21. april.

Skal komikeren bli president allerede i første omgang, må han ha mer enn 50 prosents oppslutning – noe han ikke ligger an til å få.

Aktuelt: Russland markerer fem år siden annektering av Krim

Væpnet konflikt

Korrupsjon er et viktig tema i valgkampen og utvilsomt også et alvorlig problem i det ukrainske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina ligger på 120. plass i en korrupsjons-rangering utarbeidet av organisasjonen Transparency International. Det er omtrent på samme nivå som Mali, Niger og andre fattige utviklingsland.

I tillegg er landet sterkt preget av den krigslignende konflikten mellom ukrainske styrker og russisk-støttede separatister i Øst-Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten brøt ut i 2014, etter at den pro-russiske presidenten Viktor Janukovitsj ble styrtet og Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya. I protest mot annekteringen innførte vestlige land sanksjoner mot Russland.

I valgkampen i Ukraina har kandidatene kommet med ulike forslag til hvordan man kan få slutt på konflikten øst i landet. Alle de viktigste kandidatene ønsker å knytte landet enda tettere til Vesten.

Aktuelt: Russland hevder Ukrainas regjering er nazistisk

Sjokoladekongen

Sittende president Porosjenko har i valgkampen presentert seg som den eneste som kan forsvare landets interesser mot Russlands president Vladimir Putin.

– Mine allierte er det ukrainske folk. Min motstander er Putin, sa han nylig.

Porosjenko var tidligere en av Ukrainas rikeste menn, og han kalles «sjokoladekongen» siden han tjente en formue på salg av sjokolade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Porosjenko har innført en rekke reformer for å bekjempe korrupsjon og få fart på økonomien, har levestandarden i Ukraina stagnert.

Tidligere statsminister Julia Timosjenko lover derfor å øke pensjonene og halvere prisen på naturgass hvis hun blir president.

Ukrainsk politikk har lenge vært preget av innflytelsen til søkkrike såkalte oligarker. Kritikere av Zelenskij hevder komikeren i virkeligheten er en nikkedukke styrt av milliardæren som eier TV-kanalen som sender «Folkets tjener».

Komikeren selv avviser beskyldningene. Tilhengerne hans håper outsideren Zelenskij vil klare å rydde opp i både korrupsjon og samrøre mellom politikk og næringsliv.

Aktuelt: Russland fryder seg over Mueller-rapporten