Gir Frank Bakke-Jensen så hatten passer om norsk Libya-bombing
588 norske bomber over Libya rammet ikke en eneste sivil libyer, hevder forsvarsministeren i et brev til Stortinget. – Blank løgn, svarer Bjørnar Moxnes.
Ingen av målene for norske bombefly, som slapp 588 bomber over Libya under den rødgrønne regjeringen, rammet personer som gjør at Norge ville brutt humanitærretten.
Det inntrykket gir forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et brev til Stortingets utenriks- og forsvarskomité, som svar på spørsmål reist av Bjørnar Moxnes (Rødt).
Forsvarsministeren viser til undersøkelser en FN-kommisjon (International Commission of Inquiry on Libya) som i 2012 konkluderte med at Nato utviste stor aktsomhet.
Her hjemme har Forsvaret gjennomgått alle norske bombemål.
Bakke-Jensen viser til at uakseptable episoder i krigen mot Libya skjedde etter at norske fly var trukket ut.
Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes avviser konklusjonene som parodiske:
– FN-kommisjonen ministeren viste til, undersøkte 20 av de 7600 målene som ble bombet av Nato, altså ca. 2,5 promille. Derfor anbefalte FN-kommisjonen ytterligere undersøkelser, sier Moxnes til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Parodisk fra forsvarsministeren
Brevet kommer som ledd i utenriks- og forsvarskomiteens behandling av Jan Petersen-utvalgets Libya-rapport og Rødts forslag om å granske Norges deltakelse i krigen mot Libya. Komiteen har frist til 27. mars med å legge fram sin innstilling.
Forsvarsministerens brev er svar på spørsmål komiteen har sendt om forslagene fra Rødt.
Ett av dem er at regjeringen skal undersøke hvor mange som ble drept og skadet av de bombene som ble sluppet av norske kampfly over Libya.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet mener Bakke-Jensen altså er overflødig.
– Når FN-kommisjonen undersøkte 2,5 promille av bombemålene, er det parodisk at statsråden viser til den for å bevise at ingen sivile ble rammet av norske bomber, sier Moxnes.
Han påpeker at FN-kommisjonen viste at 60 uskyldige, sivile ble drept og mange skadd av denne lille andelen av Natos bombetokter.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Verste overgrep mot et afrikansk land
– Det er blank løgn når statsråden påstår at Forsvarets undersøkelse viser at alt er i orden. Den eneste undersøkelsen det norske Forsvaret har gjort, er at de selv har sittet her hjemme og slått fast at de har gjort alt riktig, hevder Moxnes.
– Hvis Bakke- er så sikker på at ingen sivile ble drept av norske bomber, hvorfor er han så engstelig for å undersøke det? legger han til.
– I Norge kan du få din politiske karriere ødelagt av formelle feil når du søker om å bygge en brygge eller stabbur, kommenterer Moxnes med tanke på Senterpartiets forhenværende statsråd Åslaug Haga.
– Men du kan helt uten problemer trekke Norge inn i krig via SMS, i en krig som trolig er ett av de verste overgrepene mot et afrikansk land siden kolonitiden, på falske premisser, sier Rødt-lederen.
– Stadig mer oppsiktsvekkende
«Da Norge bestemte seg for å bombe i Libya i 2011 for å fremme menneskerettigheter og demokrati og en FN-styrt verdensorden, hadde Norge selvsagt ingen erfaring fra å krige i Nord-Afrika, og politikerne visste naturlig nok lite om området.», innleder historiker og forfatter Terje Tvedt i en kronikk i Klassekampen onsdag under tittelen «Fraværet av etterpåklokskap».
Artikkelen fortsetter under annonsen«Gitt at alle nå vet at Natos krig endte i kaos og anarki i Libya og et svekket FN, blir den norske politiske ledelsens holdning til på nytt å tenke grundig igjennom hva som skjedde for åtte år siden, stadig mer oppsiktsvekkende.», fortsetter Tvedt.
Han viser til at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Stortinget 8. januar sa hun la opp til en bred debatt om erfaringene fra Libya.
Tvedt mener det da er et bemerkelsesverdig faktum at redegjørelsen slår fast at det ikke finnes noen viktige spørsmål å diskutere.
Stortinget skal behandle Libya-saken 2. april.