Sp-nestleder lover å reversere tvangssammenslåing av fylker

TAR TILBAKE TVANG: Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim lover i neste stortingsperiode å gå inn for å oppløse tvangssammenslåtte fylker.
TAR TILBAKE TVANG: Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim lover i neste stortingsperiode å gå inn for å oppløse tvangssammenslåtte fylker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tvangssammenslåinger til misfostre skal reverseres i vårt stortingsvalgprogram i 2021, varsler Anne Beathe Tvinnereim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HAMAR (ABC Nyheter): – Senterpartiet lover å gå til valg i 2021 på å oppheve alle ufrivillige sammenslåinger!

Det sa partiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim under landsmøtet som åpnet i Hamarhallen fredag.

– Regjeringa skviser nå tannkremen ut av tuben. De skal gjøre det så vanskelig som mulig å reversere, framholdt hun - åpenbart uten at Sp gir opp av den grunn.

– Regionreformen er en tragedie. For de av oss som er mot tvangssammenslåing av Troms og Finnmark, er ikke kampen over, sa hun.

– Millionene ruller i misfosteret Viken

Tvinnereim er også opptatt av tvangssammenslåing lenger sør, nemlig mellom Østfold, Akershus og Buskerud - som skal bli til Viken.

– I mitt fylke var alle imot dette misfosteret Viken i det regjeringa kaller en demokratireform, sier Tvinnereim.

Hun oppsummerer at den nye storregionen gir færre folkevalgte og flere profesjonelle heltidsansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gevinsten så langt er større byråkrati. Vi har fått 18 arbeidsgrupper, 85 undergrupper, og et flunkende nytt hovedkvarter i Sandvika rett utenfor Oslo, sier Tvinnereim, som er Senterpartiets førstekandidat ved fylkestingsvalget i «misfosteret» Viken til høsten.

– Vi må ta belastningen med å snu

– Blir det ikke, uansett hva du mener om sammenslåingene, tungt for de ny regionene å demontere dem igjen etter den tunge prosessen med å slå sammen?

– Det er det regjeringen gambler på. Men noen av sammenslåingene er dårlige og ulogiske løsninger som blir veldig dyre og upraktiske i drift, sier Anne Beathe Tvinnereim til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Belastningen med å snu må vi bare ta. Jeg er ikke minst bekymra for de ansatte som nå blir flytta på.

Ett botemiddel Tvinnereim har som førstekandidat i Viken, er i størst mulig grad å beholde strukturen som de var i de opprinnelige fylkene og ikke flytte så mange funksjoner til Sandvika. Og hun understreker at reversering bare skal skje der det er ønsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For Senterpartiet blir det viktig å begrense skadevirkningene av nye Viken, nettopp for å gjøre det lettere å reversere i 2021, sier hun.

– Til de som sier dette er uansvarlig: Jeg kan ikke ta ansvar for at regjeringen gjennomfører dumme reformer som de så kaller irreversible. Ingenting er irreversibelt, sier nestlederen.

Stort, men få statlige arbeidsplasser

– Mens vi sitter her bevilges det 239 millioner kroner til prosessen i Viken i 2019! utbrøt Tvinnereim.

– Vi er nå i den absurde situasjonen at vi gjennomfører en storstilt fylkessammenslåing det ikke er flertall for i Stortinget, sier hun.

Ifølge Tvinnereim skal det til Viken region på 1,3 millioner innbyggere legges 100 arbeidsplasser ut fra staten.

I debatten kom for øvrig finnmarksrepresentant Kurt Wikan inn på regjeringens argument om at regionreformen vil bli billig. Finnmark blir som kjent tvangssammenslått med Troms, og får fylkessenter i Tromsø.

– De sier det skal bli billlig. En flytur fra Kirkenes til Tromsø koster 5000-6000 kroner! påpekte Wikan.

Aktuelt: Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark