Ola Borten Moe: – Norge må drive mer fangst på hval og sel

Ola Borten Moe påpeker at hval er både sunt og næringsrikt, og vil at vi skal spise mer hvalkjøtt. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Ola Borten Moe påpeker at hval er både sunt og næringsrikt, og vil at vi skal spise mer hvalkjøtt. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når andre distriktsnæringer legges ned eller forbys, kan hvalfangst bli et vekstområde, mener Senterpartiet, som vil beskatte sjøpattedyrene mer enn i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ola Borten Moe etterlyser også bedre markedsføring av norske hval- og selprodukter.

– Aktivistene har en Disney-forståelse av naturen, sier Sp-nestlederen til Adresseavisen.

Sp-nestlederen har ledet et utvalg som legger fram rapporten «Norsk verdiskapning på norske ressurser». Den skal behandles lørdag på partiets landsmøte, og der står det at partiet vil «øke vårt uttak» fra havet og «beskatte sjøpattedyrene mer enn i dag.»

– Potensialet er stort, det kan bli en betydelig næring. Hvalfangst kommer nok ikke tilbake til gamle høyder, men det er en bærekraftig ressurs, sier Borten Moe.

Han kaller formuleringene i dokumentet en «tydeliggjøring» av Sps politikk rundt hval og sel.

Aktuelt: Island åpner for fangst på 2.130 hval over fem år

Sel og hval beiter rundt 4 millioner tonn per år i Grønlandshavet og Norskehavet og rundt 5 millioner tonn i Barentshavet, ifølge rapporten som viser til Havforskningsinstituttet. I de senere år har fiskeriene høstet rundt 1,5 og 1 millioner tonn per år i de samme områdene.

– Vi konkurrerer i det samme matfatet, så en av ringvirkningene med å øke sel- og hvalfangst, er at det blir mer fisk og annen biomasse i havet, sier Borten Moe.

Aktuelt: Død hval hadde 40 kilo plast i magen

Studie: Fant plast i hver eneste hval, sel og delfin som ble undersøkt