Sp-landsmøtet vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge

IT-VARSKO: Sigbjørn Gjelsvik vil ha Sp-landsmøtet med på å stanse utenlandske IT-aktører fra land uten sikkerhetsavtale med Norge.
IT-VARSKO: Sigbjørn Gjelsvik vil ha Sp-landsmøtet med på å stanse utenlandske IT-aktører fra land uten sikkerhetsavtale med Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Debatten om Huawei er helt utrolig, sier Sigbjørn Gjelsvik foran Sp-landsmøtet som åpner fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krangelen om hvor mye Norge skal satse på forsvaret og politiet er ikke eneste tema når Senterpartiet på sitt landsmøte kommende helg skal diskutere styrking av den nasjonale beredskapen.

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik, som også er leder for landsmøtets redaksjonskomité, insisterer på at cybersikkerheten må opp og fram.

– Når noen skal inn i UD eller Forsvaret, er det sterk sikkerhetskontroll. Når vi skal velge IT-selskaper som skal ivareta viktige samfunnsfunksjoner, er det utrolig viktig å vurdere sikkerheten like grundig, sier Gjelsvik til ABC Nyheter.

– Skyver beslutningene nedover

– Mest talende er Huawei-debatten. Den er bare helt utrolig.

Det sier Sp-politikeren om debatten rundt hvem som skal bygge ut det nye, avanserte 5G-mobilnettet i Norge.

Der er kinesiske Huawei en av de sterkeste kandidatene, trass i at andre land - nettopp av hensyn til nasjonal sikkerhet - har sagt nei til det kinesiske konsernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Én ting er at vi ikke har sikkerhetssamarbeid med Kina. Kina er også et land som i lovs form forplikter personer og selskaper å samarbeide med Kinas etterretning, framholder Gjelsvik.

– At Huawei fortsatt er inne i så viktige infrastrukturprosjekter som utbygging av 5G-nettet, som vil bidra til å revolusjonere IT-funksjonene, viser at regjeringen ikke tar ansvar, men skyver beslutningene ned til styrerommene i børsnoterte selskap, i dette tilfellet i Telenor, eller i styret i et helseforetak, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tastefeil i Asia

– Vi vil utelukke selskaper fra land Norge ikke har sikkerhetsavtaler med. Vi blir jo et stadig mer digitalisert samfunn. Det gir store muligheter, men gjør oss også veldig sårbare, sier Gjelsvik om et forslag til resolusjon på landsmøtet om å styrke den nasjonale beredskapen i Norge.

– Vi har jo sett at produksjonen på Statoil Mongstad ble stengt ned ved en tastefeil i India , og at Helse Sør-Øst der pasientopplysninger for nærmere tre millioner nordmenn sto i fare for å komme uvedkommende i hende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjelsvik påpeker at etterretning fra fremmede statsmakter ifølge etterretningstjenesten er den største og mest pågående utfordringa mot norsk sikkerhet. De peker konkret på Kina og Russland.

– Denne type infrastruktur må vi eie og drifte sjøl, mener Sp-politikeren.

Vil ha fem års karantene

Et forslag til resolusjon på landsmøtet påpeker at Norge er ett av verdens mest digitaliserte land. 5G-nettet vil kunne revolusjonere flere samfunnsområder som trafikkavvikling, helsetjenester og nødkommunikasjon.

Ifølge forslaget avhenger god beredskap av at vi i enhver situasjon kan ha tillit til de som bygger og drifter kritisk infrastruktur i Norge.

Ifølge dette Sp-forslaget må også karanteneregelverket for sentrale personer som tar seg jobb hos selskaper fra land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med, strammes inn.

Hadde dette forslaget vært dagens regel, kunne ikke Frps statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet så kjapt gått over til å bli samfunnskontakt for Huawei.

Sp-landsmøtet kan nemlig komme til å vedta fem års karantene.