Kvinnen i Giske-videoen hudfletter VG

Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil

<p>VG-redaktør Gard Steiro tar kritikk etter TV 32s sak. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix</p>
VG-redaktør Gard Steiro tar kritikk etter TV 32s sak. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kvinnen hevder VG og journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2-Nyhetene forteller onsdag kveld historien til Sofie, kvinnen som opptrer i den mye omtalte dansevideoen med Ap-politiker Trond Giske. Til TV 2 gjentar hun det hun også tidligere har fortalt: At hun møtet med Trond Giske på utestedet Bar Vulkan var uproblematisk.

– Hele greia var bare tull, sier hun til TV 2.

Men det ble alvor da VG kjørte saken på topp. Kvinnen sier til TV 2 i kveld at VG og journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat fra henne i den første saken avisen publiserte. Det er dette sitatet hun reagerte spesielt sterkt på:

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Hun mener at VG-journalisten forsto at hun ikke oppfattet møtet med Giske på utestedet Bar Vulkan som ubehagelig, forteller hun til TV 2.

– Da han leste opp artikkelen for meg, sa jeg klart fra om at han måtte fjerne den delen av sitatet. Da sa journalisten at «da ser det rart ut». Jeg svarte at «ja, men da får det bare se rart ut». Han argumenterte mot meg hele veien, selv om jeg gjentok at jeg ikke opplevde hendelsen som ubehagelig, sier Sofie i et stort intervju med T V 2.

Les også: VG beklager omstridt sak om Giske-video - klaget inn for PFU

– En alvorlig sak for oss

Video med Trond Giske på bar i Oslo. Foto: Skjermdump fra Twitter
Video med Trond Giske på bar i Oslo. Foto: Skjermdump fra Twitter

Ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG beklager kvinnens opplevelser med avisen.

– Det har skjedd alvorlige feil, og det har vi brukt tid på å forstå. Det gikk gradvis opp for oss hvor dårlig saken hadde vært håndtert. Da vi forstod alvoret, beklaget vi. Men fortsatt så undersøker vi hva som har skjedd, sier Steiro til TV 2.

Det er vanskelig å si hva som har skjedd, men det er åpenbart at vi ikke har hatt riktig informasjon. Det er ikke Sofies, men vårt ansvar. Det har skjedd en svikt hos oss. Det tar vi på alvor, sier VG-redaktøren.

På spørsmål om saken får konsekvenser for VG-journalisten, svarer Steiro slik:

– Dette er en alvorlig sak. Vi må bruke tid på å gå gjennom alle sakens sider. Vi begynte gjennomgangen kort tid etter at saken ble publisert, og den pågår fremdeles.

VG omtaler også TV 2-saken om VGs håndtering av Giske.saken i kveld, og der gjentar Steiro beklagelsen. Steiro har også møtt kvinnen.

– Det var viktig for oss å beklage direkte til kvinnen. Hun har fortalt det samme til oss som hun nå har uttalt til TV2. Det er vårt ansvar at hun har havnet i en vanskelig situasjonen og at saken ble uriktig, sier han til sin egen avis.

Les også: TV 2-veteran refser kollega i strid om Giske-video: - Uten å blunke undergraver han sin egen troverdighet

Dansen på Bar Vulkan

Stormen rundt den tidligere nestlederen i Ap startet da VG i februar skrev at Arbeiderpartiet hadde mottatt en ny bekymringsmelding om oppførsel overfor en ung kvinne. Bekymringsmeldingen kom som reaksjon på en video som ble tatt opp ved 2-tiden natt til søndag 17. februar på utestedet Bar Vulkan i Oslo.

Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng Foto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix
Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng Foto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix

Dette skrev avisen: «VG har sett den aktuelle videoen. Den viser at Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser. Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske».

I saken hadde VG intervjuet kvinnen på videoen, som sa:

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.

Det er altså dette sitatet kvinnen reagerte på før VG publiserte sin sak, og som hun forteller om til TV 2 i kveld.

Samtidig hadde VG intervjuet fagforeningslederen som sendte inn bekymringsmeldingen, som sa han ble «lyn forbanna» da han så videoen. Avisen siterte også bekymringsmeldingen som ble sendt til partisekretær Kjersti Stenseng, der det blant annet sto at Giske «var i ferd med å beføle en kvinne på et utested i Oslo».

Kvinnen avdramatiserte video

Senere samme kveld publiserte NRK en sak der de også hadde intervjuet kvinnen på videoen. Hun avdramatiserte hendelsen:

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, sa hun.

Giske skrev i et Facebook-innlegg at han og familien var takknemlig for at kvinnen oppklarte saken. Samtidig krevde han en unnskyldning fra VG.

– VGs sak tegner det stikk motsatte bildet av hva som var virkeligheten. Ikke var det noen person som hadde opplevd å bli behandlet ugreit, og videoen viste heller ikke dette, skrev Giske.

Han fortsatte:

– Jeg respekterer at det kan være ulike meninger om jeg bør bli valgt til verv. Men selv i det store trykket som er mot meg akkurat nå, må det gå noen presseetiske grenser. Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken, skrev han.

Tok selvkritikk

VG-redaktør Gard Steiro uttalte dette til NRK samme kveld som avisen publiserte den omstridte saken om Giske:

– Kjernen i saken er en bekymringsmelding. Den er gjengitt fordi den har offentlig interesse mens det pågår en strid knyttet til Giskes posisjon i partiet. VG ga en presis og kortfattet beskrivelse av hva videoen viser, men valgte av hensyn til de involverte ikke å publisere den. I tillegg kontaktet VG kvinnen på videoen, sa han da.

Noen dager senere tok imidlertid VG-redaktøren selvkritikk på at den første saken om Giske-videoen var mangelfull.

– Bildet som har blitt tegnet i VGs første sak har blitt fylt ut – og det bra for saken – men jeg skulle gjerne sett at deler av informasjonen var med i VGs første sak. Da mener jeg spesielt mer informasjon om hva som skjedde på utestedet. Det er vårt ansvar at det ble slik, sa Steiro til Medier24.

VG publisererte beklagelse

I «Debatten» på NRK1 for tre uker siden la politisk redaktør Hanne Skartveit seg helt flat.

– Vår sak, slik den var, skulle ikke vært på trykk den dagen. Det er en redaktørbeslutning når en sak er ferdig nok til å være på trykk. Der bommet vi som redaktører i VG. Det var feil, sa Skartveit.

Dagen etter kom VG med en beklagelse - publisert på fronten av VG Nett under tittelen «VG beklager». Avisen fastholdt at det var riktig å omtale saken, men at det likevel er grunn til å ta selvkritikk.

VG skrev blant annet:

Trond Giske trakk seg i fjor som nestleder i Ap. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Trond Giske trakk seg i fjor som nestleder i Ap. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

«Problemet med VGs artikkel var at den ikke ga et tilstrekkelig bilde av hendelsesforløpet i baren. I den videre dekningen har det kommet frem at kvinnen som opptrer på filmen opplevde kontakten med Giske som uproblematisk. Det er også et faktum at det var hun og venninnen som filmet som først tok kontakt med Ap-politikeren. Disse opplysningene var viktige for å danne seg et helhetsbilde av situasjonen.

Hendelsen i baren skjedde mens det pågikk en debatt om Giske igjen burde få tillitsverv i Arbeiderpartiet. Det var det delte meninger om. Et argument for at Giske igjen kunne få verv, var at han hadde lært av sine feil. Videoen var relevant i denne diskusjonen. Mens noen mente hendelsen i baren ikke påvirket deres tillit til Giske, opplevde andre at han igjen hadde vist et eksempel på dårlig dømmekraft, uavhengig av hvordan kvinnen hadde opplevd situasjonen. Det etterlatte inntrykk av VGs første artikkel var imidlertid at kvinnen hadde vært utsatt for et overtramp. VG beklager», avslutter artikkelen.

Etter å ha holdt en innledning under årsmøtet til Steinkjer Arbeiderparti samme kveld som VG publiserte beklagelsen, uttrykte Giske overfor Adresseavisen at han hadde merket seg beklagelsen.

– Det setter jeg pris på, sa Giske til avisen.

Les mer: TV 2-profil: - Politisk attentat mot Trond Giske

Artikkelen er først publisert i Kampanje.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden