Sp kan bli Norges tredje største parti – Vedum tar ingenting for gitt

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum fastslår at partiet aldri før har ligget bedre an foran årets kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum fastslår at partiet aldri før har ligget bedre an foran årets kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mens skandaler, svake målinger og velgerflukt rammer andre partier, er Sps leder mest spent på om partiet nå virkelig er landets tredje største.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Senterpartiet har aldri ligget bedre an foran et kommunevalg, sier Senterparti-leder Vedum til NTB et snaut halvår før kommune- og fylkestingsvalget går av stabelen.

Gjennomsnittsmålingene til kommunestyrene gir Sp 15,1 prosent ifølge Pollofpolls.no.

– Jeg tar ingenting for gitt, men vi har en målsetting om å komme ut av valget som et av landets tre store partier. Slik det ser ut nå, er det fullt mulig at vi får det til, sier partilederen mens han kjører til Gardermoen å for å ta et fly nordover.

Vedum har tilbrakt mye tid ute blant lokal- og fylkeslagene de siste månedene. Han mener den lokale mobiliseringen er den viktigste ingrediensen i suksessoppskriften. Den grunnleggende motstanden mot sentralisering trekker han også fram som en vesentlig årsak til den store oppslutningen. Samtidig som Vedum driver partibygging i distriktene, er det bare dager til han samler partifellene til landsmøte på sin egen hjemmebane – Hamar i landbruksfylket Hedmark.

I motsetning til stemningen hos de tidligere regjeringspartnerne KrF og Venstre, har stemningen før landsmøtet sjelden vært bedre i Senterpartiet.

Aktuelt: Vedum vil stenge døren mellom politikk og PR-bransje

Kun én klar dissens

Stridighetene i partiledelsen er bilagt. Og selv ikke SMS-skandalen, der tidligere partileder Liv Signe Navarsete fikk en seksualisert tekstmelding fra telefonen til en partifelle, synes å ha svekket Senterpartiet blant velgerne eller samholdet innad.

Brobyggeren Vedum, som kom til topps i partiet i vakuumet bikkjeslagsmålet mellom Navarsete og nestleder Ola Borten Moe etterlot seg, er i dag partiets suverene og ubestridte leder. Det er heller ingen strid rundt valgkomiteens innstilling til partiledelse – også nestlederne Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim tar gjenvalg – eller rundt dem som innstilles til sentralstyret.

I sakspapirene for landsmøtet er det kun én klar dissens å spore: Oslo-representanten Lars Christian Klüwer Skjelvan, ett av fire medlemmer i utvalget bak rapporten «Norsk verdiskapning på norske ressurser», er uenig med de andre medlemmene om støtten til pelsdyrnæringen. Han ønsker å slette hele avsnittet som konkluderer med at skal jobbe for å få omgjort regjeringens beslutning om å avvikle næringen.

Da NTB kontaktet ham for å få utdypet standpunktet, ønsket Skjelvan ikke å si noe som helst.

Aktuelt: Sp vil ha strengere karanteneregler

– Spenninger internt

– Det er spenninger i partiet, nærmest bedyrer Vedum, og legger til at «det skal det være».

– Det er interessekamp og verdikamp. Det er en styrke, og ikke en svakhet, sier han.

Partilederen sikter blant annet til den smule debatten som de siste ukene har vært rundt hans egen og partiets prioritering av klimapolitikken i det offentlige ordskiftet.

Og det er på klimafeltet det etter alt på dømme ligger an vil bli størst debatt også på landsmøtet.

Riktignok har sentralstyret dempet noe av den ukritiske omtalen utvalget bak verdiskapingsrapporten kommer med om norsk olje- og gassproduksjon, men sett samlet legges det fram forslag til resolusjoner og politikk som avviker fra det som regnes som offensiv og framtidsrettet klimapolitikk.

* Sp tar inn over seg at olje- og gassforbruket må fases ut over tid, men har ingen tanker om når og på hvilken måte. Partiet ønsker «business as usual» parallelt med at det skal jobbes fram nye energikilder.

* Partiet avviser fullstendig regjeringens forslag til vern av myr og skog, og ønsker «en aktiv forvaltning» av naturressursene og mer dyrking av myr til matproduksjon.

* Partiet går inn for økt kjøttproduksjon, og vil ta opp mer fisk av havet og også beskatte pattedyrbestandene hardere.

* Senterpartiet ønsker en kraftig satsing på gruvedrift og utvinning av mineraler.

Aktuelt: Frp-topp rykker ut mot elevenes klimastreik

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden