Rakhine-leder dømt til 20 års fengsel i Myanmar

Artikkelen fortsetter under annonsen

En domstol i Myanmar har dømt en tidligere partileder i delstaten Rakhine til 22 års fengsel for landsforræderi og krenkelse av staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aye Maung ledet tidligere nasjonalistpartiet ANP i Rakhine, som er kjent for sin krasse linje overfor den muslimske rohingya-minoriteten i delstaten.

Bakgrunnen for dommen mot Aye Maung var en tale han holdt i januar 2018, få dager før det kom til dødelige opptøyer i delstaten.

Ifølge de statlige mediene i Myanmar gikk ANP-lederen hardt ut mot myndighetene i Yangoon i talen, og samme kveld kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politiet der sju mennesker ble drept.

Aye Maung ble pågrepet få dager senere, sammen med aktivisten Wai Hin Aung som også hadde holdt en tale.

– Både Aye Mang og Wai Hin Aung ble dømt til 20 års fengsel for landsforræderi, og de ble også dømt til ytterligere to år hver for å ha krenket staten, opplyser Wai Hin Aungs forsvarer Aye Nu Sein.

Rundt 740.000 muslimske rohingyaer ble drevet på flukt til nabolandet Bangladesh under regjeringsstyrkenes offensiv i Rakhine i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstatens buddhistiske befolkning, som anklages for å ha bistått regjeringsstyrkene i offensiven mot rohingyaene, føler seg også marginalisert av staten.

I januar angrep Arakan-hæren (AA), en militant gruppe som hevder å representere delstatens buddhister, flere politiposter og drepte 13 politifolk. Tidligere i mars ble ytterligere ni politifolk drept i angrep fra AA.