Krisemøte i Mays regjering

Storbritannias statsminister Theresa May håper på å finne en vei rundt speaker John Bercows nei til en tredje avstemning om brexitavtalen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May håper på å finne en vei rundt speaker John Bercows nei til en tredje avstemning om brexitavtalen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britenes statsminister Theresa May samler regjeringen for å prøve å finne en vei rundt speaker John Bercows nei til en tredje avstemning om brexitavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Speakeren i Underhuset utløste en konstitusjonell krise i Storbritannia med sin sjokkbeslutning mandag.

Bercows beslutning er at substansielle endringer må til hvis brexitavtalen skal legges fram for avstemning på nytt i inneværende parlamentariske sesjon.

Det lover dårlig for May, som i utgangspunktet hadde planlagt å legge avtalen fram for avstemning for tredje gang allerede tirsdag eller onsdag.

Tirsdag formiddag ble regjeringen innkalt til møte for å forsøke å finne en vei ut av krisen.

– Speakerens avgjørelse hever terskelen og gjør det mindre sannsynlig med en avstemning denne uka, sier brexitminister Stephen Barclay i et intervju med Sky News.

Han er likevel ikke villig til å gi helt opp. Barclay viser til at speakeren eksplisitt har åpnet for at en endret kontekst kan være nok.

– Du kan ha samme forslag, men med andre omstendigheter rundt det, sier Barclay.

Han viser blant annet til at intense samtaler nå er i gang med det nordirske unionistpartiet DUP, som har nektet å godta avtalen, og antyder at en avtale med DUP kan være nok til å si at omstendighetene er endret.