Bikkjeslagsmål om begrenset antall budsjettkroner

Video: Regjeringen møtte pressen tirsdag formiddag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) varsler at hun vil klubbe ned mange gode forslag til neste års statsbudsjett. Men noen statsråder er allerede budsjettvinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I gode tider er vi nødt til å kutte, sa Solberg da regjeringen innledet sin budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell tirsdag.

Hun og finansminister Siv Jensen (Frp) overgikk nærmest hverandre i å advare om trangt handlingsrom og behovet for et stramt 2020-budsjett.

– Her blir det kamp! var Jensens klare beskjed til regjeringskollegene.

– Vi må holde igjen i de offentlige budsjettene når det går godt i økonomien for å unngå å legge press på norske eksportbedrifter, sier Frp-lederen.

Gunstige rammer

Bedriftene finansministeren snakker om, nyter godt av dagens lave rente og gunstige kronekurs. Disse rammebetingelsene gir seg utslag i flere jobber i privat sektor.

Det er en avgjørende faktor for å skape økonomisk vekst i en fremtid hvor oljeinntektene krymper, men utgiftene til eldreomsorg øker kraftig.

– Færre skal forsørge flere, oppsummerte Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg-regjeringen har tidligere fått kritikk for å bruke for mye oljepenger, og dagens gunstige økonomiske bilde gjør det neppe aktuelt å øke oljepengebruken.

Regjeringen vil heller ikke øke skattene for å finansiere nye satsinger.

Bakgrunn: Finansministeren varsler strammere budsjett

Alle piler peker oppover

De rykende ferske anslagene fra Finansdepartementet for norsk økonomi, fikk Jensen til å smile om kapp med vintersola da budsjettkonferansen ble innledet:

* Den registrerte ledigheten er nå godt under gjennomsnittet for de siste 20 årene, og ledigheten i februar var den laveste på ti år. Også andelen sysselsatte øker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Høyere kjøpekraft hos husholdningene og økt oljeaktivitet ventes å bidra til videre økonomisk oppgang.

* Veksten og aktiviteten øker, og investeringene i fastlandsbedriftene har ikke vært høyere på ti år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det største usikkerhetsmomentet for norsk økonomi er flere varsler om at veksten hos Norges handelspartnere i utlandet er i ferd med å avta. Det kan trekke ned etterspørselen etter norske varer. Samtidig skaper brexit og den amerikansk-kinesiske handelskonflikten usikkerhet.

Aktuelt: Regjeringspartienes velgere langt mer optimistiske til økonomien

Tidlige budsjettvinnere

Selv om det blir kamp om kronene, er flere av statsrådene allerede budsjettvinnere.

Tunge satsinger på Forsvaret, sikkerhet og beredskap, veier og kollektivtransport legger beslag på mange milliarder. Det samme gjør bygging av nye sykehus og helse, en post hvor utgiftene langt på vei er lagt.

Også kostbare løfter fra regjeringsplattformen fra Granavollen skal nå kvitteres ut. Ett av dem er økt barnetrygd, som vil slå inn for fullt i 2020-budsjettet og gjøre barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til en tidlig budsjettvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I mars i år øker barnetrygden for første gang på 20 år. Den trenden må fortsette, sier han.

Fire partier

Statsbudsjettet for 2020 legges fram først 7. oktober, og regjeringen samles til en andre budsjettkonferanse i høst, trolig i august.

Nytt av året er at det er fire partier som skal slåss om budsjettkronene, ettersom KrF gikk inn i regjeringen i januar. Men siden landet nå har en flertallsregjering, blir det i høst ingen budsjettforhandlinger i Stortinget slik det har vært siden 2013.

Regjeringserklæringen som de fire partiene ble enige om i januar, er grunnlaget for budsjettet som nå skal snekres sammen.