Bekjente av Tarrant sjokkert over terrorangrepet

Bekjente av Brenton Tarrant, som er siktet for terrorangrepet på New Zealand, er sjokkert over at han kunne være mannen som drepte 49 personer på New Zealand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fremste mistenkte i den verste skytemassakren i New Zealands historie, vokste opp i et beskjedent hjem i Grafton, en liten by i den australske delstaten New South Wales.

28-åringen ble lørdag framstilt for retten i Christchurch og i første omgang siktet for ett drap i forbindelse med angrepet der 49 mennesker ble drept. Dommeren sier det kommer mange flere siktelser.

Han var ikke på noen terrorliste verken i Australia eller på New Zealand, og har heller ingenting på rullebladet sitt.

– Jeg har snakket med noen av hans klassekamerater, og de husker ham litt som klassens klovn. Men lærerne husker ham som en urolig elev som til tider kunne være ganske slem mot sine kamerater, sier Jennifer Huxley, en radiojournalist som gikk på samme skole noen år før Tarrant.

– Lærerne sliter nå med å forstå det faktum at den eleven de hadde i Grafton, nå er involvert i det som skjedde i Christchurch, sier Huxley.

Treningssenter

Etter videregående ble Tarrant personlig trener på et treningssenter, der han selv tidligere trente og var opptatt av å bygge opp sine muskler mest mulig.

– Jeg er et forbannet viljestyrke-monster. Jeg trenger et mål å arbeide mot, skrev han på sosiale medier i 2011, året etter at faren døde.

Tracy Gray sliter med å akseptere at den hardtarbeidende treneren hun hadde ansatt, er den samme som nå er siktet for massakren i Christchurch.

– Jeg kan ikke forstå at noen jeg antakelig hadde å gjøre med og snakket med på daglig basis, kunne gjøre noe så ekstremt, sier hun til Nine Network-TV.

Verden rundt

Hun sier at Tarrant reiste fra Grafton i 2012. Han reiste deretter rundt i hele verden, inkludert sporadiske besøk til New Zealand. Han var blant annet i Bulgaria, Tyrkia og Frankrike.

I et 74 sider langt manifest han la ut på sosiale medier før skytingen, går det fram at han var inspirert av andre høyreekstremister, blant dem Anders Behring Breivik.

Han skriver at han ble sjokkert over det han kalte invasjonen av immigranter i franske byer, og om sin forakt for at den proeuropeiske Emmanuel Macron vant valget over høyreradikale Marine Le Pen.

«Vanlig hvit mann»

I manifestet beskriver han seg selv som en vanlig hvit mann, født i arbeiderklassen i Australia og vokst opp i en lavinntektsfamilie. Barndommen hans var normal og problemfri, hevder han.

Ifølge australske medier døde faren hans av kreft i 2010, og hans mor og søster bor fortsatt i Grafton. Australsk politi sier at familien samarbeider med etterforskerne.

To halvautomatiske våpen, to haglgeværer og en rifle, som han skal ha kjøpt helt lovlig på New Zealand, ble brukt under angrepet.

Forbindelse til Serbia

Den siktede terroristen Brenton Tarrant fremstilles for en dommer i Christchurch. Foto: Pool / Reuters
Den siktede terroristen Brenton Tarrant fremstilles for en dommer i Christchurch. Foto: Pool / Reuters

Han la ut bilder av våpnene på sosiale medier noen dager før angrepet. På våpnene var det risset tekster på flere østeuropeiske språk med navnene på historiske personer som kjempet mot ottomanske styrker på i det 15. og 16. århundre.

I videoen der gjerningsmannen filmet seg selv før angrepet, kan det høres en serbisk nasjonalistisk sang som var svært populær i Serbia under krigene mot muslimer på Balkan.

Det har ført til spekulasjoner om at han enten har forbindelser til serbiske nasjonalister i det tidligere Jugoslavia eller er inspirert av dem.

Serbias utenriksminister Ivica Dacic fordømmer terrorangrepet på New Zealand og sier Serbia ikke har noe med det å gjøre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært