Solberg kan få storbytrøbbel i kommunevalget

Høyre-leder Erna Solberg tørster etter mer makt i kommunene. Målet er at én av to nordmenn skal bo i en Høyre-styrt kommune etter kommunevalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg tørster etter mer makt i kommunene. Målet er at én av to nordmenn skal bo i en Høyre-styrt kommune etter kommunevalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Erna Solbergs klare mål er at én av to nordmenn skal bo i en Høyre-styrt kommune etter høstens valg. Men i Oslo og Bergen kan hun få problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har et godt utgangspunkt foran dette valget. På meningsmålingene ligger vi bedre an enn vi gjorde ved forrige kommunevalg, sier Solberg til NTB.

Fredag åpnet hun Høyres landsmøte på Gardermoen. Det er også startskuddet for valgkampen foran høstens kommunevalg.

– Blir tøft

– Nå må vi løfte de viktige sakene og spisse dem. Men det blir tøffe runder i flere av de store byene denne gangen, medgir hun.

Nøyaktig hvilke saker det vil bli snakk om, vil ikke Solberg gå i detaljer på. Men det må være saker som kan løfte ikke bare Høyre, men også regjeringspartnerne Venstre og KrF, understreker hun.

I mange kommuner er Solberg avhengig av de to småpartiene for å sikre borgerlig flertall. Beregninger fra Poll of polls viser at nærmere 290 kommuner ligger an til å få rødgrønt styre, mens rundt 85 kommuner får en borgerlig ordfører.

Les også: Frp-fylkesleder mener Bertheussen er et offer

Seier i byene

Solberg teller imidlertid ikke kommuner, men hoder. Derfor må hun sikre seier i de store byene dersom målet om borgerlig styring over halvparten av Norges innbyggere skal nås.

Det kan bli en nøtt: Ap-bastionen Trondheim er trolig utenfor rekkevidde, og både Oslo og Bergen kan by på store utfordringer.

I hovedstaden viser de siste meningsmålingene et solid flertall til rødgrønn side. Imidlertid er det framgangen til Rødt, SV og MDG, som til sammen får støtte fra 28,6 prosent av velgerne, som redder det Arbeiderparti-ledede byrådet.

Det uroer Solberg en smule.

– Hvor langt til venstre skal politikken flyttes, spør hun.

VIDEO: Erna Solberg vil slå hardt ned på gjenger som hindrer trygg oppvekst for barn

Protestparti

Samtidig viser hun til Bergen, der Ap i dag styrer sammen med Venstre og KrF.

– Meningsmålingene nå gir ikke disse partiene flertall, langt derifra, påpeker Solberg.

Men skal Høyre få tilbake makten i partilederens hjemby, må partiet muligens gå i kompaniskap med protestpartiet Folkeaksjonen mot mer bompenger (FMB), som fisker velgere fra både Høyre og regjeringspartner Frp. På en fersk måling for Bergensavisen får partiet hele 6,4 prosent av Bergens-stemmene.

FMB er sterkt imot både bybane og bomring i Bergen – som Høyre er for. En konstellasjon av Høyre, KrF, Frp, Venstre og FMB vil bli krevende, tror Solberg, som anbefaler velgerne å tenke seg om.

– Folk må tenke gjennom at det er veldig mange andre viktige saker, som for eksempel skole og eldreomsorg. Med ensakspartier aner en ikke hva de gjør i alle de andre sakene, sier Solberg til avisa.

Ny måling: Bompengepartiet like stort som Frp i Bergen

Ny politikk

På landsmøtet på Gardermoen skal Høyre vedta mye ny politikk, ikke minst for å styrke partiet foran kommunevalgkampen.

Erna Solberg er sulten på mer makt. Samtidig måtte hun fredag finne seg i at Høyres saker ble overskygget av støyen rundt permittert justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Lørdag skal Høyre vedta nytt prinsipprogram, det første på elleve år.

Personvernpolicy