Tor Mikkel Wara tar permisjon som justisministerErna Solberg: – Et stort sjokk for meg

Se video: Statsministeren ble informert om saken torsdag ettermiddag, fortalte hun i ettermiddagens pressekonferanse.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Tor Mikkel Wara får permisjon etter at samboeren er siktet for ildspåsettelse på bilen deres. Samferdselsminister Jon Georg Dale overtar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et stort sjokk for meg, men også for Tor Mikkel Wara og hans familie, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse, der også Frp-leder Siv Jensen deltar.

Statsministeren ble informert om saken torsdag ettermiddag, etter at politiet hadde fått rettens medhold i å pågripe Waras samboer.

Hun er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling.

Det skjer etter at hans samboer er siktet for å ha tent på bilen deres natt til 10. mars.

Statsministeren og Frp-leder Siv Jensen holdt pressemøte torsdag ettermiddag om Wara-saken.

Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er innvilget permisjon etter at samboeren er siktet for ildspåsettelse på bilen deres.

Saken oppdateres

Les også:

PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara i trusselsaken

Solberg kritiserer teateroppsetning etter Wara-hets – får refs av advokat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Waras samboer siktet

PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen (54), for å ha tent på parets bil. Hun ble pågrepet av PST torsdag.

PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen deres natt til 10. mars. Hun er ikke siktet for tidligere hendelser utenfor parets hjem.

PST-sjef Benedicte Bjørnland. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
PST-sjef Benedicte Bjørnland. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– PST har i dag siktet justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen for overtredelse av straffeloven paragraf 225, bokstab b, for å foreta noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det. Vi mistenker at siktede selv har satt på bilbrannen og ved det gitt inntrykk av at brannen ble påsatt av ukjente gjerningsmenn, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse klokken torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se PSTs pressekonferanse her:

– Pågrepet torsdag

– Forholdet ses i sammenheng med tidligere trusler mot justisministeren hvor siktede kan ha lagt til rette for at politiet skulle etterforske denne hendelsen som en eskalering av de tidligere fremsatte truslene. Hun ble pågrepet torsdag og ble første gang orientert om vår mistanke under pågripelsen, sier Bjørnland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at politiet støtter seg på en helhetlig vurdering av bevis som bakgrunn for siktelsen.

Fakta om hendelser ved Tor Mikkel Waras hus

* Natt til 6. desember i fjor tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

* Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54), siktet for å ha tent på bilen 10. mars. Hun er ikke siktet for de tidligere hendelsene, men ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er det «naturlig å se disse i sammenheng».

– Mistanken har styrket seg det siste døgnet, sier Bjørnland.

– Hun er ikke siktet for tidligere hendelser, men det er naturlig å se disse i sammenheng, sier PST-sjefen.

Bjørnland sier hun ikke er kjent med hvordan Bertheussen stiller seg til siktelsen.

– Etterforskningen er i en innledende fase, og Bertheussen blir nå avhørt av PST. Saken vil bli etterforsket bredt med sikte på å avklare både skyld og uskyld. Handlingen kan rammes av flere straffebestemmelser, og om det er aktuelt å utvide siktelsen, er det for tidlig å si noe om, sier hun.

Les også:

Bombegruppen hos Wara

Carl I. Hagen anmelder politiet i Wara-saken

Ransaker bolig

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Oslo tingrett besluttet torsdag at siktedes bolig kunne ransakes. Retten finner således at det er skjellig grunn til mistanke for det forholdet Bertheussen er siktet for, fortsatte Bjørnland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PST mener det ikke er grunnlag for å varetektsfengsle Bertheussen.

Siktelsen for falsk anmeldelse har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Solberg betegner Wara-trusler som urovekkende

Wara om trusselsaken: – Et angrep på demokratiet

Carl I. Hagen: – Jeg er i sjokk

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen sier han er i sjokk etter at samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ble siktet av PST.

Waras samboer Laila Anita Bertheussen (54) ble torsdag siktet for å ha tent på parets bil for å vekke mistanke om at en forbrytelse var begått.

– Jeg er i sjokk. Jeg skjønner ingenting. Jeg håper PST tar feil. Nei, jeg er helt målløs av den siste utviklingen i denne saken, sier Carl I. Hagen til VG.

Teater-advokat: Solberg bør vurdere å beklage i Wara-saken

Erna Solberg kritiserte onsdag teaterstykket som viste bilder av huset til justisminister Wara. Teaterregissørens advokat mener Solberg nå bør beklage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Jon Wessel-Aas representerer tre av scenekunstnerne bak teaterstykket «Ways of Seeing». I kjølvannet av stykket opplevde justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og familien hans flere tilfeller av trusler og hærverk.

Denne meldingen postet Waras samboer 11. mars. Foto: Skjermdump fra FB
Denne meldingen postet Waras samboer 11. mars. Foto: Skjermdump fra FB

Torsdag ble Waras samboer Laila Anitha Bertheussen siktet for å ha tent på parets bil, en hendelse som fant sted natt til 10. mars.

– Jeg mener uavhengig av hva som har skjedd i dag, så var uttalelsene i går feil av henne som statsminister. Hadde jeg vært henne ville jeg vurdert å beklage. Hun sa de som har laget stykket burde tenke seg om. Nå bør statsministeren tenke litt, sier Wessel-Aas.

Han sier at hans klienter på ingen måte gleder seg over siktelsen, men er lettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For dem er det en enorm lettelse. VI opplever at hun som er siktet har bidratt i sterk grad til å bringe en fullstendig forvrengt framstilling av hva deres forestilling inneholdt og har bidratt til å insinuere at de har hatt en rolle i det som har skjedd på eiendommen etter forestillingen, sier Wessel-Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moxnes: Solberg bør vurdere Waras fremtid

– Erna Solberg bør vurdere om Tor Mikkel Wara skal fortsette som justisminister, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Jeg lurer også på hva Solberg tenker om det angrepet hun rettet mot teateret i går, sett i lys av det som kommer fram nå. Det håper jeg at hun kan gi et svar på, sier han til VG.

PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen deres natt til 10. mars. Hun er ikke siktet for tidligere hendelser utenfor parets hjem.