FN-topp advarer om tilbakeslag for kvinner i politikken

Litauens president Dalia Grybauskaite (t.h) tok imot Georgias president Salome Zourabitsjvili i Vilnius i forrige uke. Litauen er blant 10 landene som har kvinnelig statsoverhode, men har til gjengjeld ingen kvinner i regjeringen.
Litauens president Dalia Grybauskaite (t.h) tok imot Georgias president Salome Zourabitsjvili i Vilnius i forrige uke. Litauen er blant 10 landene som har kvinnelig statsoverhode, men har til gjengjeld ingen kvinner i regjeringen. Foto: Mindaugas Kulbis / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen kvinnelige presidenter og regjeringssjefer går tilbake, melder FNs kvinneorganisasjon, som mener hets i sosiale medier og politisk vold er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen kvinner blant verdens valgte statsoverhoder falt fra 7,2 prosent i 2017 til 6,6 prosent i fjor. Kun 10 av de 153 statsoverhodene er kvinner.

Også andelen kvinnelige regjeringssjefer sank fra 5,7 prosent til 5,2 prosent. Av 193 regjeringssjefer er det også bare 10 som kvinner.

– Vi har et tilbakeslag akkurat nå. Færre kvinner vil kjempe om posisjonene, fordi det er brutalt, sier direktør Phumzile Mlambo-Ngcuka i FNs kvinneorganisasjon UN Women.

Hun viser til at kandidater og politikere i mange land utsettes for politisk vold, verbal trakassering og hets i sosiale medier.

«Av menn, for menn»

Mlambo-Ngcuka mener flere kvinner i politikken fører til mer inkluderende beslutninger.

– Kvinner må jobbe for endring, for nasjonale og globale institusjoner ble skapt av menn for menn, sier hun.

Blant parlamentarikere er situasjonen litt bedre enn for topposisjonene. Her er andelen kvinner 24,3 prosent, en økning på nesten ett prosentpoeng fra 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det tok 25 år å komme opp på det nivået, fra 11 prosent i 1995, påpeker leder Gabriela Cuevas Barron, leder for Den interparlamentariske union, en sammenslutning av nasjonale grupper av parlamentsmedlemmer.

Undersøkelse: Menn mener det er likestilling – kvinner er ikke like enige

Flere kvinner i regjering

FNs kvinnesjef er oppmuntret av at det blir flere kvinnelige statsråder rundt om i verden og flere land har lik kjønnsfordeling i regjeringen. Ofte har kvinnelige ministre ansvar for sosiale forhold, som familie, barn, unge og eldre. Men andelen kvinner med ansvar for handel, industri og arbeid øker. Og fra 2017 har det vært mange flere kvinner som har ansvar for felt som tradisjonelt har vært styrt av menn: forsvar, økonomi og utenrikspolitikk.

Kommentar: «Vi må slutte å gratulere med kvinnedagen»

Spania er det landet som har størst andel kvinnelige ministre, med 64,7 prosent, fulgt av Nicaragua (55,6) og Sverige (54,4). Albania, Colombia, Costa Rica og Rwanda har også en overvekt av kvinner i regjeringen. I Norge er 10 av de 21 statsrådene kvinner, noe som tilsvare 47,6 prosent.

11 land har ingen kvinnelige ministre, blant dem Litauen, Aserbajdsjan, Thailand, Irak og Saudi-Arabia.

Kommentar: «Fra en privilegert hvit mann til en annen»