Israel stenger Jerusalems hellige høyde

<p></p><p>Palestinere pågripes ved gamlebyen i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpix</p>
Palestinere pågripes ved gamlebyen i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpix Foto: Mahmoud Illean / AP

Israelsk politi evakuerte og stengte alle innganger til Haram al-Sharif i Øst-Jerusalem tirsdag etter uro og flere uker med økt spenning i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stedet i Jerusalems gamleby er blant jødene kjent som Tempelhøyden. Her ligger al-Aqsa-moskeen og Klippedomen, og høyden regnes som hellig både i islam og jødedommen.

Israel stengte høyden tirsdag etter at en molotovcocktail ble kastet mot en politipost. Bilder fra stedet viser basketak mellom politi og palestinere under evakueringen. Palestinere ba tirsdag utenfor de stengte portene i protest, og Israel forsikret senere at høyden skal åpnes for bedende og besøkende onsdag morgen.

Ingen er meldt skadd av brannbomben, men to mindreårige palestinere er pågrepet. Innbyggere sier politiet også begrenser palestinernes tilgang til gamlebyen.

Les også: USA slår sammen ambassade og konsulat i Jerusalem

Palestinerne ber om FN-styrke på Vestbredden

Advarer om «alvorlige etterdønninger»

Palestinas president Mahmoud Abbas kaller utviklingen en «farlig israelsk opptrapping» og advarer om «alvorlige etterdønninger». Jordan fordømmer stengningen som uakseptabel. Jordan har i henhold til Oslo-avtalen det formelle overoppsynet med al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

Den siste tidens uro startet da palestinere for noen uker siden trosset en israelsk ordre og gikk inn i en sidebygning ved Haram al-Sharif kjent som Gullporten. Israel stengte tilgangen dit i 2003 på grunn av anklager om militant aktivitet her under den andre palestinske intifadaen.

I Israel er det bekymring for at spenningen kan koke over og bli en politisk sak i forkant av valget 9. april.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært