Britene stemmer brexit ut i kaos

Video: Theresa May beklaget utfallet på det dypeste.

Underhuset har nok en gang sagt nei til brexitavtalen. EUs tålmodighet er nær ved å ta slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 391 representanter sa nei til utmeldingsavtalen i den skjebnesvangre avstemningen tirsdag kveld, mens 242 stemte for.

En kraftig forkjølt statsminister Theresa May holdt på å miste stemmen da hun fikk ordet etterpå.

Hun ber nå Underhuset ta stilling til om Storbritannia skal gå ut av EU uten avtale i stedet. En avstemning om dette spørsmålet vil bli holdt allerede onsdag kveld.

Selv anbefaler May de folkevalgte å si nei til «no deal».

– Jeg har personlig strevd med dette valget, sa May.

– Men jeg mener sterkt at det beste vil være å gå ut av på en velordnet måte med en avtale, og jeg tror fortsatt at det fins et flertall i Underhuset for en slik framgangsmåte, sa hun.

EU stiller krav

Storbritannias statsminister Theresa May var tirsdag i Underhuset for å forsvare brexitavtalen hun har forhandlet fram med EU. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May var tirsdag i Underhuset for å forsvare brexitavtalen hun har forhandlet fram med EU. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sier flertallet nei til «no deal», noe som regnes som overveiende sannsynlig, vil det bli holdt en tredje avstemning torsdag. Der må Underhuset ta stilling til om Storbritannia skal krype til korset og be EU om en utsettelse av skilsmissen.

Kommer Storbritannia med en slik forespørsel, vil EUs medlemsland vurdere den, opplyser Preben Aamann, som er talsperson for EUs president Donald Tusk.

– Men EUs medlemsland vil forvente en troverdig begrunnelse, advarer Aamann.

En beslutning om å utsette skilsmissen vil kreve enstemmig tilslutning fra samtlige medlemsland, inkludert Storbritannia.

Krever nyvalg

Opposisjonspartiet Labour mener det riktige svaret nå vil være nyvalg.

– Regjeringen er blitt nedstemt på nytt av et enormt flertall og må akseptere at det nå er klart at regjeringens avtale er død og ikke har Underhusets støtte, sa partileder Jeremy Corbyn etter avstemningen.

May gjør det på sin side klart at Underhuset nå er nødt til å ta et valg. En søknad om utsettelse vil ikke løse problemene i seg selv, og EU vil vite hva en utsettelse skal være godt for, påpeker hun.

– Underhuset vil måtte svare på det spørsmålet. Ønsker Underhuset å avlyse utmeldingen? Ønsker det å holde en ny folkeavstemning? Eller ønsker det å gå ut med en avtale, men ikke denne avtalen? sa May.

– Disse valgene er uungåelige, advarte hun.

Corbyn erklærer brexitavtalen for død

Labours partileder Jeremy Corbyn sier nei til den britiske regjeringens brexitenighet med EU. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Labours partileder Jeremy Corbyn sier nei til den britiske regjeringens brexitenighet med EU. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn erklærer brexitavtalen for død og ber igjen statsminister Theresa May utlyse parlamentsvalg.

Underhuset ga et rungende nei til brexitavtalen tirsdag kveld.

– Deres avtale, deres forslag, det statsministeren la fram, er helt klart dødt, sier Labour-leder Corbyn.

Han mener regjeringen må innse at deres avtale ikke har støtte blant de folkevalgte.

Corbyn ber om at regjeringen omfavner hans forslag om en mykere brexit, samt utelukker et scenario der Storbritannia trer ut av EU uten en avtale.

– Tiden er inne for parlamentsvalg, sier han ifølge BBC.

– Dramatisk

NHO er skuffet og frykter i enda større grad en hard brexit etter at det britiske Underhuset tirsdag kveld igjen stemte ned Theresa Mays brexitavtale.

– Det er nå avgjørende at det britiske Underhuset onsdag stemmer ned forslaget om at Storbritannia skal gå ut av det indre marked uten noen avtale. Det vil i tilfelle få store negative konsekvenser for både norsk næringsliv, Storbritannia og også EU, sier direktør for internasjonal avdeling i NHO Tore Myhre.

391 representanter stemte imot, mens kun 242 stemte for i avstemningen i Underhuset tirsdag kveld.

Les også: May trygler om støtte til brexitavtalen

– Vi er skuffet over at vi ikke fikk en avklaring tirsdag kveld som kunne ha fjernet den store usikkerheten og faren for en dramatisk hard brexit, sier Myhre.

391 representanter stemte imot, mens kun 242 stemte for i avstemningen i Underhuset tirsdag kveld. Foto: Frank Augstein / AP
391 representanter stemte imot, mens kun 242 stemte for i avstemningen i Underhuset tirsdag kveld. Foto: Frank Augstein / AP

De neste dagene skal det holdes avstemminger om hvorvidt Storbritannia skal forlate EU uten en avtale eller om utmeldingen fra EU skal utsettes.

Myhre sier det beste alternativet nå er at Underhuset onsdag stemmer ned hard-brexit-alternativet, for så å torsdag stemme for en utsettelse.

Det er det minst skadelige alternativet i denne omgang, mener Myhre.

Saken oppdateres

Les også:

Ny enighet på plass om brexit

Krise i brexitsamtalene

Britenes brexit-minister avviser EUs nye tilbud

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden