Kjell Ingolf Ropstad spurt om å bli KrF-leder

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har nå blitt spurt om å bli ny partileder i KrF.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har nå blitt spurt om å bli ny partileder i KrF. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har fått spørsmål fra valgkomiteen om å bli ny partileder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har gitt beskjed til valgkomiteen at jeg er villig til å påta meg den oppgaven partiet skulle be meg om. Jeg gleder meg uansett til å få realisert KrFs gode politikk og være en del av teamet som bygger partiet fremover, sier Ropstad til NTB.

Det har vært ventet at Ropstad vil bli ny KrF-leder. Valgkomiteens innstilling til ny partiledelse blir trolig lagt fram ved 12-tiden tirsdag, ifølge statssekretær Julian Thomas Farner Clavert.

Ny KrF-ledelse skal velges på partiets landsmøte 26.–28. april i Stavanger.

Ropstad vil være tilgjengelig for pressen i forbindelse med et besøk til DNT Friluftshuset på Sørenga tirsdag ved 14-15-tiden.

Innstilling: Ropstad får med seg Bollestad og Noresjø i partiledelsen

Stor oppgave

Hvis KrF-landsmøtet som ventet slutter opp om Ropstad, overtar han et splittet og kriserammet parti. KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i januar, men har ikke vært over sperregrensen på meningsmålingene siden oktober i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De neste to og et halvt årene blir en kamp om KrFs overlevelse i norsk politikk, sa Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk til NTB i februar.

Han var overbevist om at Ropstad blir applaudert inn som ny KrF-leder på landsmøtet.

– Det er en meget stor oppgave som faller på de relativt unge skuldrene til Kjell Ingolf Ropstad. Ingen KrF-leder i moderne tid har vel hatt en så tøff lederjobb som det Ropstad nå tar på seg, mener Selbekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første nestleder og fungerende KrF-leder Olaug Bollestad ønsker å fortsette som nestleder i partiet. Fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland og Erik Lunde fra Oslo har vært nevnt som mulige kandidater til den andre nestlederposten.

Aktuelt: Ropstad tror på nasjonal KrF-vekst, tross krisetall

Splittende veivalg

Etter å ha hatt en samarbeidsavtale med Solberg-regjeringen i årene 2013-2017, ville ikke tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide inngå et tilsvarende samarbeid etter valget i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet åpnet han i fjor høst for en opprivende intern prosess om KrFs politiske veivalg. Hans bok og en tale til partiets landsstyre i september ble startskuddet på en drøy måneds intens debatt om hvorvidt partiet skulle søke samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet eller dagens regjering.

Ropstad og Bollestad sto i spissen for den fløyen som ønsket samarbeid med dagens regjering, og det var denne delen av KrF som vant fram – med knapp margin. Da beslutningen om å gå inn i regjeringen ble godkjent av KrFs landsstyre, trakk Hareide seg som KrF-leder.

Etter sonderinger før jul og forhandlinger på nyåret gikk KrF i januar inn i regjeringen. Ropstad ble barne- og familieminister, mens Bollestad ble landbruks- og matminister.

Aktuelt: Ropstad reagerer på manglende bruk av fotlenke mot voldsdømte