Brexitforhandlingene i kritisk fase

Demonstranter samlet utenfor Parlamentet i London. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Demonstranter samlet utenfor Parlamentet i London. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Storbritannias regjeringsadvokat Geoffrey Cox sier brexitforhandlingene nå er kommet til stridens eple.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er veldig følsomme diskusjoner. Vi er kommet til stridens eple nå. Vi har lagt fram noen forslag, noen veldig rimelige forslag, og vi er nå i gang med svært detaljerte diskusjoner om disse, sa Cox til Sky News på vei hjem fra Brussel onsdag formiddag.

Kvelden i forveien var han og brexitminister Stephen Barclay i direkte samtaler med EUs forhandlingsleder Michel Barnier.

Det var et møte der «robuste, sterke synspunkter» ble ytret, ifølge Cox.

– Det er nå vi står overfor de virkelige diskusjonene, sa han.

Aktuelt: May beskyldes for brexit-bestikkelse

Hastverk

Forhandlingene vil fortsette på ekspertnivå utover uka, og sannsynligheten er stor for at statsminister Theresa May vil komme til Brussel i løpet av helgen for å legge siste hånd på verket.

Men forhandlerne har svært dårlig tid. Allerede førstkommende tirsdag skal utmeldingsavtalen nemlig opp til ny avstemning i Underhuset.

Det betyr i praksis at alt må være klart senest mandag hvis May skal ha sjans til å få flertall for avtalen.

– Det trengs virkelig bevegelse denne uka, sier en britisk diplomatkilde.

– Dette er harde forhandlinger. Men det er i alles interesse å oppnå framskritt så raskt som mulig.

Innsikt: Brexit: Slik blir sluttspillet

Ingen løsning

Mens Cox reiste hjem til London, ga Barnier en oppdatering til EU-kommisjonen. Barnier skal ha fortalt kommissærene at samtalene med Cox og Barclay foregikk i en konstruktiv atmosfære.

– Men diskusjonene har vært vanskelige, og vi har ennå ikke vært i stand til å identifisere noen løsning, oppsummerer EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Diskusjonene dreier seg i første rekke om utmeldingsavtalens såkalte backstop for irskegrensa, som May ser på som hovedgrunnen til at et knusende flertall sa nei til avtalen da den kom opp til avstemning i Underhuset første gang i januar.

Forhandler om tillegg

Men EU har utelukket reforhandling av selve avtaleteksten.

I stedet forhandles det om et tilleggsdokument. Håpet er at EU og Storbritannia i dette tillegget skal klare å bli enige om formuleringer som kan berolige britiske folkevalgte om backstopen, som er en reserveløsning for irskegrensa som kun skal tre i kraft dersom ingen annen ordning kommer på plass.

Frykten på britisk side er at denne backstopen skal bli en felle som fanger Storbritannia i en uønsket tollunion med EU, noe som vil gjøre det umulig for britene å føre en uavhengig handelspolitikk etter skilsmissen.

Kravet er derfor at reserveløsningen ikke skal kunne vedvare på ubestemt tid dersom den tas i bruk.

Juridisk analyse

Den britiske regjeringsadvokatens oppgave i forhandlingene er å sikre at enigheten som til slutt kommer på plass, holder vann juridisk.

Cox skal etter planen legge fram vurderingen sin i en egen juridisk analyse av enigheten. Hva han konkluderer med, kan bli avgjørende for utfallet når Underhuset skal ta stilling til avtalen.

Personvernpolicy