Trolig Venstre-nei til digitalt grenseforsvar

Guri Melby (V) er skeptisk til masseovervåking av innbyggere som ikke er mistenkt for noe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Guri Melby (V) er skeptisk til masseovervåking av innbyggere som ikke er mistenkt for noe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres landsmøte vil ifølge sentralstyremedlem Guri Melby neppe gå med på et lovforslag som innebærer en bred masseovervåking av norske borgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget om digitalt grenseforsvar ble sendt på høring før jul. Når Venstres landsmøte starter fredag, sier Guri Melby til Aftenposten at hun støtter et forslag til uttalelse som sier «nei til høringsforslaget om digitalt grenseforsvar.»

Forslaget til ny etterretningslov inkluderer at norske borgeres kommunikasjon i form av eposter og mobilsamtaler inn og ut av landet kan lagres, analyseres og brukes for å avdekke trusler mot landet.

Melby er medlem av Venstres sentralstyre og mener regjeringspartiet som personvernparti ikke kan være med på den brede masseovervåkingen av norske borgere som forslaget i sin nåværende form innebærer.

– Det vi er mest skeptiske til, er at det innebærer en masseovervåking av borgere uavhengig av om de har noen mistanke rettet mot seg eller ikke, sier Melby.

– Vi skal bruke alle mulighetene vi har i regjering til å påvirke forslaget. Det viktigste for oss er å oppnå resultater og mindre overvåking. Dersom vi ikke får til det, mener jeg vi ikke kan stille oss bak et slikt lovforslag. Da mener jeg vi må ta dissens.

Aktuelt: Venstre stålsetter seg før landsmøtet og håper skandalene uteblir