Norske regler lager krøll for Kinas OL-satsing

I oktober i fjor var kongeparet med til Beijing for å markere på høyeste nivå idrettssamarbeidet mellom Norge og Kina. Norske visumregler skaper nå vanskeligheter for kinesiske utøvere som skal lære vinteridrett. (Idrettspresident Tom Tvedt i bakgrunnen).
I oktober i fjor var kongeparet med til Beijing for å markere på høyeste nivå idrettssamarbeidet mellom Norge og Kina. Norske visumregler skaper nå vanskeligheter for kinesiske utøvere som skal lære vinteridrett. (Idrettspresident Tom Tvedt i bakgrunnen). Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske regler for opphold skaper problemer for flere hundre kinesere som trener vintersport i Norge. Om tre år er OL lagt til Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 200 kinesere trener for tiden i Norge. Deres mål er å bli best mulig under OL i Beijing om tre år.

Men norske oppholds- og visumregler skaper vanskeligheter. Norges idrettsforbund (NIF) har bedt om at utøverne skal få slippe stadig vekk å reise frem og tilbake for å fornye sine tillatelser.

Den muligheten har Justisdepartementet nå skutt ned. Som svar på en henvendelse fra NIF har man avvist å gjøre unntak fra utlendingsforskriften.

– Det er litt synd for utøverne som må reise frem og tilbake, men det er jo ikke mye vi i idretten kan gjøre med det, sier kommunikasjonsansvarlig Finn Aagaard i NIF til ABC Nyheter.

Tidsbegrenset unntak

Forbundet foreslo før jul at det ble åpnet opp for et tidsavgrenset unntak for utøverne og det kinesiske støtteapparatet. Man ønsket at de berørte skulle få visum for ett år av gangen frem til februar 2022, og dermed slippe å måtte fly til den andre siden av jorden cirka hver tredje måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i 2017 at det ble det klart at Norge skulle samarbeide med Kina fram til de olympiske vinterlekene i Beijing i 2022. Deretter har samarbeidet utviklet seg dypere. Da kongeparet var i Beijing i oktober i fjor ble også idrettsavtalene markert på høyeste nivå.

100 kinesiske langrennsutøvere som trener i Norge, er nå spredd mellom Lillehammer, Heimdal og Meråker, og 10-16 skihoppere bor og trener på Øyer. I tillegg reiser kinesiske skiskyttere og langrennslandslaget rundt i Norge og Europa for å konkurrere med verdenseliten – med nordmenn i støtteapparatet.

Ingen forskriftsendring

Idrettsforbundet mente det var en mulighet for kineserne å søke om oppholdstillatelse på «Annet kulturelt formål», men det mener altså ikke Justisdepartementet.

Overfor NIF skal departementet ha opplyst at dagens regelverk ikke har vært en utfordring for andre grupper av kulturarbeidere, og at det ikke har vært noe ønske fra andre hold om å endre denne regelen.

En eventuell endring av forskriftene vil også ta tid, og målgruppen vurderes også som for snever, etter det ABC Nyheter forstår.