Ut av EU uten mål og mening

Britene er inne i sin viktigste nasjonale innspurt siden den andre verdenskrig. Foto: Reuters / Hannah McKay / NTB scanpix.
Britene er inne i sin viktigste nasjonale innspurt siden den andre verdenskrig. Foto: Reuters / Hannah McKay / NTB scanpix.

Britene er inne i sin viktigste nasjonale innspurt siden den andre verdenskrig. Selv om de har hatt tiden fra 23. juni i 2016 til å forberede seg, er det svært mye som gjenstår. Vår kommentator Audun Tjomsland har forsøkt seg med en oppsummering av status før Brexit den 29. mars i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Den 29. mars forlater britene EU, uten å vite hva de går til. Det er UK (Storbritannia og Nord-Irland) som går ut av den europeiske union EU, og selve utmeldelsen har fått betegnelsen Brexit (Britisk Exit fra EU).

Helt siden folkeavstemningen i Storbritannia 23. juni 2016 har statsminister Theresa May forgjeves forsøkt å få til en avtale som kan organisere britenes forhold til EU.

Det er som i de fleste skilsmisser, at det ikke er lett når de tidligere partnerne skal finne ut av hvordan de skal organisere resten av sine liv. Det er ikke lett. De skal da plutselig bli enige om en rekke praktiske ting, samtidig som hele situasjonen har oppstått fordi partene er uenige.
Slik det nå ser ut, finner Brexit sted den 29. mars klokka 11.00 uten at det i dag er oppnådd noen avtale om hvordan forholdet mellom britene og EU-landene skal organiseres etter Brexit. Men Theresa May sier hun ikke har gitt opp.

Det siste nå ser ut til å være i ren desperasjon at Theresa May som er på besøk i Afrika, har grepet fatt i tradisjonene fra det gamle, britiske samveldet.

Visjonen er å se et frihandelsområde som strekker seg fra Kairo i nord til Cape Town i sør, og ideelt sett, alle de 1,2 milliarder mennesker i flere enn 50 land der imellom. I prinsippet kunne et slikt frihandelsområde skape titusener av jobber og dermed sterkt redusere arbeidsløsheten blant det afrikanske kontinentets unge befolkning.

Les også: Kan Norge redde de «skipbrudne» ved Brexit?

Ifølge BBC har imidlertid det kanskje aller viktigste landet for britene, Nigeria, allerede avvist tanken. President Muhammadu Buhari har sendt ut en erklæring om at viktige støttespillere som forretningsmiljøet og fagbevegelsen i Nigeria ikke var informert om prosjektet, så dette hadde han ikke noe tro på. Når det tok mange tiår å opprette et frihandelsområde i Europa, synes det å være utopi å tenke seg at et afrikansk frihandelsområde kunne bli etablert på en brøkdel av tiden.

Helt siden United Kingdom ble fullt medlem av EU i 1975, har det britiske folket vært delt i synet på EU.

I 2016 ønsket daværende statsminister, den konservative David Cameron, å få en bekreftelse foran neste valg på om at det britiske folket virkelig ønsket fortsatt medlemskap i EU, eller ikke. Han utlyste folkeavstemning til den 23. juni 2016, om eventuelt britisk medlemskap i EU.

Til manges store overraskelse vant nei-siden med 51,9 prosent av stemmene for å gå ut av EU, mens 48,1 prosent stemte for å bli værende. De som valgte nei til EU, ble kalt «brexitere» mens de som ville bli værende i EU, fikk navnet «remainders». Cameron gikk av som statsminister, og en annen konservativ politiker, Theresa May, ble ny statsminister.

Folkeavstemningen ga svar på om britene skulle gå ut av EU, men ikke hvordan. Og nei-siden ga ingen antydning på om britene i stedet skulle søke samarbeid med andre nasjoner eller grupper av nasjoner.

Slik sett har Norges situasjon vært et stadig tilbakevendende alternativ:

Norge er som kjent ikke medlem av EU, men nordmennene drar likevel nytte av frihandel som frivillig medlem av en gruppe land som til sammen utgjør EØS, det europeiske økonomiske frihandelsområdet, uten å være med i den politiske enheten Den europeiske union.

Les også: Nær «Mayday» for britene og EU

Den britiske regjeringen synes ikke å være nærmere en avklaring om sitt forhold med EU enn da de startet sin serie av forhandlinger internt med medlemmer av sin egen regjering, sitt eget parti og Labours medlemmer i Underhuset, i tillegg til EUs ledelse i Brussel.

Statsminister May har bebudet en ny avstemning i Underhuset 12. mars, for å få
godkjennelse av det hun da måtte ha av avtale, bare 17 dager før dagen når britene vandrer ut av EU.

Etter Theresa Mays dramatiske nederlag i Underhuset den 15. januar i år, så hun for seg to hovedoppgaver:
1) Hun forsøkte å oppfylle ønsket til de nord-irlenderne som ville ha en garanti for at det aldri igjen skulle bli en fast, bevoktet grensekontroll mellom Nord-Irland og Den irske republikken. De konservative tilhengerne av et definitivt brudd med EU mente at hennes kompromiss lignet mer på en fortsettelse av EU-medlemskapet enn et brudd, og de stemte imot, sammen med det konservative Unionist-partiet i Nord-Irland.
2) I februar i år sendte Labour-lederen Jeremy Corbyn et brev til May hvor han tilbød sin støtte til hennes forsøk på å oppnå en ny avtale med EU på visse betingelser. En av betingelsene var at det aldri skulle bli noen fast grense mellom Nord-Irland og republikken Irland. Hun kunne dermed eventuelt snu seg til den politiske venstresiden og samarbeide med Labour i et ønske om å beholde en fast tollunion med åpen grense mot den irske republikken.

Den 18. februar i år forlot en gruppe på sju underhusrepresentanter sitt parti Labour og etablerte seg som en uavhengig gruppe i Underhuset.

To dager senere fulgte ytterligere fire Labour-representanter etter og fikk følge av tre konservative representanter inn i den uavhengige gruppen. Flere endringer kan ventes i tiden framover.

Les også: Høyt opp og langt fram til Brexit

EU har gjort det klart at de ikke vil gjøre endringer på utmeldingsavtalen med britene. Men da Theresa May den 21. januar i år orienterte Underhuset om status i britenes forhold til EU etter Brexit, sa hun at hun ville gjøre endringer i garantiordningen for grensen mot Irland. Dette kan påvirke styrkeforskjellen og dermed balansen mellom de to viktigste partiene i Underhuset. Medlemmene av den nye gruppen har alle erklært sin støtte til en ny folkeavstemning om Storbritannias forhold til EU.

Det har også vært diskutert om britene skulle søke om å få Brexit utsatt, enten kortvarig (tre måneder) eller mer langsiktig (21 måneder).

Den 24. februar møttes Theresa May og EUs rådspresident Donald Tusk. Da presiserte Tusk overfor May at EU ikke kunne gjøre endringer i sin holdning til britene før Storbritannia hadde avholdt en ny avstemning, og at den måtte vise at britene hadde gjort vesentlige endringer i sine holdninger til konkrete spørsmål i deres forhold til EU.

Den amerikanske forskningsinstitusjonen Brookings har vurdert britenes situasjon ved Brexit, og hvilke alternativer Theresa May har i sitt arbeid for å få til en avtale som både EU og britene kan leve med.

Brookings mener at det å finne et kompromiss i grensesaken mot Irland er det viktigste.

Den 28. februar i år diskuterte Theresa May og EUs kommisjonspresident Jean-Claude Juncker om det er mulig å legge mer vekt på at grenseordningen må være midlertidig. Og de mener at ord som «mulige endringer eller tillegg» og «foreløpig» kan krydre grenseavtalen mot Irland og gjøre situasjonen lettere fordøyelig for begge parter.

Les også: Sky-måling: Flertall av briter er imot brexit

Akkurat nå synes det mest aktuelle alternativet å være en «hard Brexit», at britene ikke får til noen avtale med EU som kan skape en mykere utgang fra EU. Dette er den aller mest uforutsigbare og dermed vanskelige situasjonen for britene. Men det kan simpelt hen hende at de ikke får noe valg.

Dermed gjenstår muligheten for å utlyse gjenvalg i Storbritannia, noe som May helt sikker ønsker å unngå, eller å avholde en ny folkeavstemning om britenes forhold til EU. Det vil virke splittende og skape en følelse av at «når regjeringen ikke fikk det som den ville i den første folkeavstemningen i 2016, forsøker de igjen – kanskje i 2020.»

Akkurat nå ser det dermed ut til at Theresa May står overfor det klassiske valget mellom pest eller kolera. Og det er ikke noen god situasjon for våre britiske venner.

Les også:
May beskyldes for brexit-bestikkelse
Brexit: Slik blir sluttspillet
May åpner for å utsette brexit

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda05:17 To tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Drammen04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest
Siste nytt
11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda05:17NorgeTo tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Drammen04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest
Populært