Vestland Ap mot lagring av gruveavfall i Førdefjorden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tillatelsen til å lagre gruveavfall i et deponi i Førdefjorden må vurderes på nytt, vedtok Vestland Arbeiderparti på sitt årsmøte søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtaket ble gjort med 78 mot 69 stemmer. Massene som skal lagres på bunnen av Førdefjorden, kommer fra det omstridte gruveprosjektet i Engbøfjellet.

Vedtaket ble gjort til tross for at tidligere leder av Sogn og Fjordane Ap, Hilmar Høl, ba årsmøtet respektere tidligere vedtak. Han advarte også mot konsekvensene av å trekke tilbake tillatelsen til fjorddeponi, skriver Bergens Tidende.

– Dumping av 250 millioner tonn gruveslam i en nasjonal laksefjord hører ikke til i 2019, sier Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord i en kommentar til norske medier.

Les også: KrF vil ha ny vurdering av fjorddeponi i Førdefjorden

Han viser til at tillatelsen er gitt mot advarslene til Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet og flere sjømat- og reiselivsbedrifter.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen slo (V) før jul i fjor fast at tillatelsen som er gitt for gruvedeponi i Førdefjorden, ikke vil bli endret. Han viser til at beslutningen ble tatt før Venstre kom inn i regjeringen i januar 2018.