Utenriksministeren fordømmer Maduros maktbruk

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide fordømmer Venezuelas president Nicolas Maduros maktbruk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide fordømmer Venezuelas president Nicolas Maduros maktbruk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer Venezuelas president Nicolás Maduros bruk av makt for å forhindre at nødhjelp fraktes inn i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg fordømmer maktbruken fra venezuelanske regulære og irregulære styrker mot personer som forsøker å bringe nødhjelp inn i landet. All bruk av vold og trusler mot fredelige demonstranter må stanses umiddelbart, sier Eriksen Søreide.

Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg deler av opposisjonen boikottet og USA, EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) kritiserte.

Utenriksministeren sier Norge støtter den venezuelanske befolkningens legitime krav om demokratiske rettigheter og frie valg, og sier at presidentvalget ikke var i tråd med internasjonale standarder. Norge støtter den demokratisk valgte nasjonalforsamlingen med Juan Guaido som den legitime presidenten og arbeidet for nyvalg, heter det på regjeringens nettsider.

– Det er betydelig fare for eskalering og ytterligere opptrapping av konflikten, og vi oppfordrer partene på det sterkeste til å finne en fredelig løsning som inkluderer nyvalg, sier utenriksministeren.

I flere uker har USA og allierte i regionen sendt forsyninger med mat og medisin til Venezuelas grenser i et forsøk på å bruke nødhjelp til å undergrave Maduros styre.

Regimetro styrker skjøt i helgen tåregass og hagleskudd mot aktivister som prøvde å følge hjelpen over grensen, og satte fyr på forsyningene. To mennesker ble drept og minst 300 såret.

Personvernpolicy