Haag-domstolen: Storbritannia må gi fra seg strategiske viktige øyer i Indiahavet

I lang tid har det vært demonstrert mot Storbritannias kontroll over Chagosøyene i Indiahavet, med en viktig militærbase på Diego Garcia. Her i
I lang tid har det vært demonstrert mot Storbritannias kontroll over Chagosøyene i Indiahavet, med en viktig militærbase på Diego Garcia. Her i Foto: Andrew Winning / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag slår fast at Storbritannia må si fra seg kontrollen over Chagosøyene i Indiahavet så raskt som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen er FNs øverste juridiske organ, og dømmer i tvistemål mellom stater. Domstolens beslutning er ikke bindene, men avgjørelsen legger press på den britiske regjeringen.

En strategisk viktig amerikansk militærbase er anlagt på den største øya i arkipelet, Diego Garcia. Øyene var opprinnelig en del av den franske besittelsen Mauritius, som Storbritannia tok kontroll over i 1814.

Da Mauritius fikk sin uavhengighet, beholdt britene Chagosøyene. Konflikten med Mauritius om landområdet har pågått i flere tiår.

– Storbritannia har plikt til å avslutte sin administrasjon av Chagos-arkipelet så raskt som mulig, og med det gi Mauritius anledning til å sluttføre avkoloniseringen av sitt territorium, heter det i en ikke-bindende juridisk vurdering fra domstolen.