Åpen for alle - alltid

Ingen får rent flertall i Moldovas nasjonalforsamling

President Igor Dodon har varslet at det kan gå mot snarlig nyvalg i Moldova. Ingen ser ut til å få flertall alene, og dermed har parlamentarikerne 45 dager på seg til å få plass en koalisjon. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB scanpix
President Igor Dodon har varslet at det kan gå mot snarlig nyvalg i Moldova. Ingen ser ut til å få flertall alene, og dermed har parlamentarikerne 45 dager på seg til å få plass en koalisjon. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpige resultater fra valget i Moldova tyder på at ingen av partiene klarer å sikre seg rent flertall. Uten en koalisjon på plass, kan det gå mot nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når de fleste stemmene er talt opp i Moldova, kan den tidligere sovjetrepublikken være på vei mot en uavklart politisk situasjon der landet slites mellom provestlige og prorussiske krefter.

De generelt russiskvennlige sosialistene har foreløpig en oppslutning på 31,5 prosent, mens proeuropeiske ACUM ligger på 25,9 prosent. Regjeringspartiet Demokratene ligger på tredjeplass med 24,1 prosent når 97 prosent av stemmene er talt opp. Den sittende alliansen, som ledes av Demokratene, har tapt oppslutning som følge av korrupsjon, fallende levestandard og uthuling av demokratiet i landet.

President Igor Dodon sa allerede da han avla sin stemme at landet kan bli nødt til å gå til valg igjen om kort tid.

– Det er stor risiko for nyvalg, sa Dodon. Dersom parlamentarikerne ikke klarer å danne en styringsdyktig koalisjon innen 45 dager etter at resultatet er klart, vil presidenten oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også risiko for ustabilitet dersom det valget ikke munner ut i et klart mandat. Både han og Europa-vennlige Maia Sandu har varslet demonstrasjoner dersom det viser seg at valget har vært preget av juks.

– En gjeng skurker har tatt over de statlige institusjonene og skremmer og truer oss og fører oss ut i fattigdom, sier Sandu, som omtaler valget som «det est udemokratiske i Moldovas historie».

Da stemmelokalene stengte, opplyste valgmyndigheten i landet at bare 49 prosent av drøyt 3 millioner stemmeberettigede moldovere hadde stemt. For å komme inn blant de 101 delegatene i nasjonalforsamlingen, må et parti få minst 6 prosents oppslutning.