Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU

– SP og Rødts motstand mot forhåndsmelding om varslede lovendringer, er en katastrofe for norske arbeidsplasser i tjenestesektoren, sier Abid Raja.
– SP og Rødts motstand mot forhåndsmelding om varslede lovendringer, er en katastrofe for norske arbeidsplasser i tjenestesektoren, sier Abid Raja. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiets og Rødts motstand mot denne regelendringen er rett og slett fordummende tull fra disse Europa-skeptikerne, sier Abid Raja (V).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er uforståelig at Senterpartiet og Rødt angriper Norges raskest voksende næring. Med det risikerer de arbeidsplassene til flere tusen mennesker i tjenestenæringen, sier Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja til ABC Nyheter.

Angrepet han snakker om, dreier seg om EU-kommisjonens forslag om å innføre forhåndsgodkjenning i Brussel av nye vedtak i alle offentlige organer som kan påvirke konkurransen i tjenestebransjene. Det er sterkt omstridt i EU, men får varm støtte av Solberg-regjeringen.

Senterpartiet og Rødt er blant dem som reagerte sterkt på nyheten i ABC Nyheter om at regjeringen ber EU innføre forhåndsgodkjenning av Norges og andre EØS-lands vedtak i kommuner, fylker og statlige organer.

Reaksjonene har gått på at dette er en uhørt innblanding i demokratiske, politiske prosesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Raja understreker derimot at det er en fordel at lovendringer som berører EUs tjenestedirektiv skal meldes fra til EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA i forkant av at lover trer i kraft, ikke etter.

Det samme skal selvsagt skje i EU, der det ifølge forslaget er EU-kommisjonen som skal få forhåndsvarsel senest tre måneder før vedtak i de enkelte landene.

– Imot forhåndssensur fra EU

– Det er et angrep på norsk folkevalgt styring dersom EU skal forhåndsgodkjenne avgjørelser i kommuner, fylkesting og Storting. Samtidig vil det måtte føre til et enormt byråkrati. Ufornuft satt i system!, skriver Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad på sin facebookside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
UFORNUFT: Marit Arnstad (Sp) mener regjeringens ønske om forhåndsgodkjenning fra EU er et angrep på det norske folkestyret. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
UFORNUFT: Marit Arnstad (Sp) mener regjeringens ønske om forhåndsgodkjenning fra EU er et angrep på det norske folkestyret. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

«Det er nesten ikke til å tro! Regjeringen presser på for å få EU til å vedta et sterkt omstridt forslag der norske kommuner og fylker og regjeringen selv skal legge frem sine saker til sensur hos EU. Dette kan vi ikke godta! Tar saken opp i Stortinget!», skriver Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik på sin facebookside etter artikkelen i ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt hadde lørdag fått 659 reaksjoner på sin facebookside fra dem som «er mot forhåndssensur fra EU».

Og i kommentarfeltene dukker anklagene om «landsforræderi» og «Quisling» opp.

– Fordummende, farlig og dumt

– Dette er rett og slett fordummende tull fra Europa-skeptikerne Rødt og Sp, anklager Raja.

– Det er ikke forhåndssensur, men en oppdatering av regelverket som betyr at vi kan eksportere flere norske tjenester til Europa. Hele poenget er jo at dette vil stoppe EU-land fra å bryte tjenestedirektivet ved å gi favør til egne, nasjonale aktører, framholder han.

Raja understreker at norske eksportører er tjent med at andre land ikke legger hinder i veien for norsk eksport.

– SP og Rødts politikk er en katastrofe for norske arbeidsplasser, sier han og legger til:

– Undergraver de tjenestedirektivet setter de hele EØS-avtalen på spill, og det vil ha ringvirkninger for alle de 600.000 som jobber i norsk eksportnæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raja mener også at «en slik fordummende fremstilling» av saken får kommentarfeltet til å flomme over av “landsforræderi” og “quisling”.

– Det er farlig og dumt, og direkte i strid med norske interesser, mener Venstre-politikeren.

Han minner om at Norge i 2017 eksporterte tjenester for 200 milliarder kroner til EU og EØS-land. Tjenesteeksporten har vokst dobbelt så fort som annen eksport.